Eindhovense mannen veroordeeld voor woninginbraak en in scène gezette inbraak

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Eindhovense mannen veroordeeld voor woninginbraak en in scène gezette inbraak
's-Hertogenbosch, 16 februari 2016

De rechtbank Oost-Brabant heeft 3 mannen uit Eindhoven (20, 21 en 25 jaar) en een 22-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats veroordeeld voor onder meer een woninginbraak en het in scène zetten van een inbraak. De 21-jarige man krijgt een celstraf van 6 maanden en de 22-jarige man een celstraf van 150 dagen, waarvan 48 dagen voorwaardelijk. De oudste verdachte krijgt een taakstraf van 150 uur en een voorwaardelijke celstraf van 1 maand, de jongste man krijgt een taakstraf van 120 uur.

De 21-jarige en 22-jarige man pleegden in mei 2014 een woninginbraak in Eindhoven en haalden daarbij 3 computers weg. De 21-jarige zette twee maanden eerder een inbraak in scène in de woning van zijn broer. Hij maakte op die manier samen met de 20-jarige en 25-jarige verdachte een koffer met geld (3.030 euro) afhandig van een logé van zijn broer. De oudste verdachte deed een dag later een valse aangifte van de zogenaamde woninginbraak. Deze man is vandaag ook veroordeeld voor diefstal van een laptop van zijn voormalige werkgever.
De andere verdachten werden ook nog voor andere feiten veroordeeld. De 21-jarige man had een gestolen motor voorhanden en de jongste man had een gestolen iPad in bezit. De 22-jarige man had eveneens gestolen goederen voorhanden en beledigde 2 politieagenten. Een vijfde verdachte, een man van 24 jaar uit Eindhoven, werd door het Openbaar Ministerie verdacht van betrokkenheid bij een woninginbraak. De rechtbank sprak deze verdachte vrij bij gebrek aan bewijs.

Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank er rekening mee dat de woninginbraak ’s nachts gepleegd werd, terwijl de bewoners in hun woning lagen te slapen. Een woning is bij uitstek de plaats waar iemand zich veilig moet kunnen voelen. Bovendien brengt een inbraak veel schade en overlast met zich mee. De verdachten lieten zich alleen leiden door financiële motieven. Door de diefstal van het geldbedrag van de logé, is het vertrouwen van die logé in zijn gastheer op grove wijze misbruikt. Uit het handelen van de mannen spreekt minachting voor andermans eigendom. De rechtbank bepaalt dat de 3 verdachten die de woninginbraak in scène zetten, de logé zijn 3.030 euro moeten terugbetalen.

Uitspraken

Meest gelezen berichten