Laden...

Ex-ambtenaar krijgt celstraf voor oplichten gemeente Helmond en moet schade vergoeden

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Ex-ambtenaar krijgt celstraf voor oplichten gemeente Helmond en moet schade vergoeden
's-Hertogenbosch, 05 april 2019

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 57-jarige man uit Sittard veroordeeld tot een gevangenisstraf van 24 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk, voor onder meer oplichting van zijn werkgever, de gemeente Helmond. Hij moet de gemeente ruim 328.000 euro schadevergoeding betalen. Zijn partner wordt vrijgesproken van betrokkenheid.

De man werkte tussen 2006 en 2016 als Hoofd Interne Dienst bij de gemeente Helmond. In deze functie was hij bevoegd om namens de gemeente bestellingen te plaatsen bij externe leveranciers en om als budgethouder facturen betaalbaar te stellen. Vanaf 2014 heeft de man met valse facturen de gemeente laten betalen voor goederen, zoals personenauto’s en diensten voor privégebruik. Daarmee maakte hij zich - naast oplichting - ook schuldig aan gewoontewitwassen door het gebruik van die voorwerpen. Verder vervalste hij facturen van een woonwinkel en probeerde hij zo geld van een aantal tussenpersonen afhandig te maken. Tot slot heeft hij bij een groothandel voor bijna 6.500 euro aan goederen op rekening gekocht voor privégebruik.

Foto ter illustratie

De man wekte bij leveranciers de indruk dat hij goederen of diensten voor de gemeente Helmond bestelde. Hij liet de leveranciers de facturen voorzien van algemene productomschrijvingen en zei hen dat zij deze facturen moesten sturen aan bestaande zakelijke relaties van de gemeente Helmond. Vervolgens verzocht hij deze tussenpersonen de facturen van de leveranciers door te factureren aan de gemeente en zorgde ervoor dat deze werden uitbetaald.

De man misbruikte zijn ambtelijke (vertrouwens)functie en hoge positie op ernstige wijze. De rechtbank neemt het de man kwalijk dat hij uitsluitend zijn eigen geldelijk gewin voor ogen had en kennelijk niet stilstond bij de financiële schade en misleiding die hij teweegbracht. Al met al vindt de rechtbank een gevangenisstraf van 24 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk, passend. Ook moet de man de door de gemeente geleden schade vergoeden. In totaal gaat dat om een bedrag van 328.571,29 euro.

Uitspraak