Ex-militair veroordeeld voor bedreigen van politieagenten

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Ex-militair veroordeeld voor bedreigen van politieagenten
's-Hertogenbosch, 25 juni 2015

Een 41-jarige ex-militair uit Best is door de rechtbank Oost-Brabant veroordeeld tot een gevangenisstraf van 90 dagen, waarvan 59 dagen voorwaardelijk. De man bedreigde drie politieagenten met de dood.

Een vertrouwenspersoon van de ex-militair belde in januari van dit jaar naar het alarmnummer om te melden dat de man in zijn polsen had gesneden. De vertrouwenspersoon verzocht alleen een ambulance te sturen en geen politie, want dat zou een escalerende werking op de man hebben. De politie ging echter toch op de melding af en belde aan bij het appartement van de ex-militair in Best. De politie liet de ambulance wachten tot de situatie veilig was gesteld.
De man deed de voordeur van zijn appartement open en had camouflagekleding aan, een bivakmuts op en een mes in zijn hand. Terwijl hij dit mes omhoog hield, bedreigde hij de agenten te zullen doden. Toen de agenten de man wilden aanhouden, verzette hij zich hevig. Daarom liet een hondengeleider van de politie zijn hond los. De hond beet in de arm van de man, waarna hij kon worden aangehouden. In de ambulance en later in het ziekenhuis uitte de man opnieuw doodsbedreigingen richting de begeleidende politieagenten.
Volgens de verdediging liet de politie door haar optreden de situatie escaleren. De rechtbank oordeelt dat de politie wel degelijk op de juiste manier heeft gehandeld.

Alcohol- en drugsverbod

De rechtbank oordeelt dat er sprake is van ernstige bedreigingen die impact hebben gehad op de politieagenten. Bovendien pleegde de man het delict in de proeftijd van een eerdere veroordeling voor bedreigingen. De rechtbank houdt er in strafmatigende zin rekening mee dat de man (licht) verminderd toerekeningsvatbaar was toen hij het delict pleegde. Uit onderzoek van deskundigen blijkt dat de man lijdt aan een chronische posttraumatische stressstoornis. Ook maakt hij misbruik van alcohol, cannabis en cocaïne. De man heeft inmiddels zijn onvoorwaardelijk deel van de celstraf uitgezeten en ondergaat een klinische behandeling op een veteranenunit. De man krijgt een aantal bijzondere voorwaarden opgelegd waar hij zich tijdens zijn proeftijd aan moet houden. Zo moet de man zijn behandeling afmaken en krijgt hij een alcohol- en drugsverbod. Mede gelet op deze langdurige behandeling, legt de rechtbank een lagere celstraf op dan de officier van justitie eiste.

Uitspraken

Meest gelezen berichten