Laden...

Gemeente Laarbeek niet aansprakelijk voor dodelijk ongeval op vernieuwde weg

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Gemeente Laarbeek niet aansprakelijk voor dodelijk ongeval op vernieuwde weg
's-Hertogenbosch, 28 juli 2023

De gemeente Laarbeek is niet aansprakelijk voor een dodelijk verkeersongeval dat in juni 2019 plaatsvond op de Kloosterdreef in Aarle-Rixtel. Dat bepaalt de rechtbank Oost-Brabant. Een man stelt dat zijn vrouw om het leven kwam doordat de gemeente onvoldoende had gewaarschuwd dat de weg recent was voorzien van een nieuwe laag split. 

De vrouw reed die dag met haar auto over de Kloosterdreef en verloor in een flauwe bocht de macht over haar stuur. Ze slipte, raakte een boom en belandde met de auto in een sloot naast de weg. De vrouw kwam kort daarop te overlijden aan de gevolgen van het ongeval. 

Foto ter illustratie

De echtgenoot van het slachtoffer stelde de gemeente Laarbeek als wegbeheerder aansprakelijk voor het ongeval. Volgens hem was kort gezegd het vernieuwde wegdek in de bewuste bocht er de oorzaak van dat zijn vrouw in een slip raakte. De gemeente wees de aansprakelijkheid in november 2019 en -na een tweede verzoek- in december 2021 af. Daarop stapte de man naar de rechter.

Standpunten

De gemeente erkent dat het aanbrengen van een laag split op de Kloosterdreef een dag voor het ongeval op zichzelf een gevaarlijke situatie zou kunnen opleveren, maar dat hiervan geen sprake was omdat er waarschuwingsborden voor 'opspattend grind' en 'slipgevaar' waren geplaatst. Bovendien blijkt uit een rijproef van de politie, vlak na het incident, dat de auto voldoende grip had en dat de bochten in de weg met een snelheid van 50 km/uur goed te nemen waren. Daaruit blijkt volgens de gemeente dat de weg ondanks de nieuwe laag split goed berijdbaar was.

Volgens de echtgenoot waren de 2 verkeersborden niet toereikend als waarschuwing en had er óók een verkeersbord met maximaal 30 km/uur moeten staan. Daarom wil hij dat de gemeente aansprakelijk wordt gesteld voor het ongeval.

Oordeel rechtbank

De rechtbank oordeelt dat de geplaatste verkeersborden al voldoende waarschuwing waren om snelheid te minderen. Daarbij komt dat nergens uit blijkt dat pas bij een maximumsnelheid van 30 km/uur sprake zou zijn van een veilige situatie. De rijproef van de politie liet zien dat er ook met 50 km/uur nog veilig over de Kloosterdreef kon worden gereden. Dit betekent dat de gemeente niet aansprakelijk is voor het noodlottige ongeval.

Uitspraak