Gemeente mag uitvaarthuis activiteiten in Nuenen laten staken

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Gemeente mag uitvaarthuis activiteiten in Nuenen laten staken
's-Hertogenbosch, 04 oktober 2017

Een uitvaartondernemer mag zijn pand in Nuenen voorlopig niet gebruiken als uitvaarthuis. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten mocht dat besluit nemen, zo oordeelt de voorzieningenrechter van de rechtbank Oost-Brabant vandaag.

De uitvaartondernemer huurt sinds oktober 2015 een pand in Nuenen. Nadat de deuren in eerste instantie niet geopend mochten worden, verleende de gemeente in augustus 2016 alsnog een vergunning voor het tijdelijk afwijken van de regels van het bestemmingsplan. De buren maakten daarop met succes bezwaar tegen dit besluit: de vergunning werd toch geweigerd. Tegen dit besluit stelde de uitvaartondernemer beroep in bij de rechtbank Oost-Brabant en verzocht ook een voorlopige voorziening te treffen om open te kunnen blijven. In april 2017 verklaarde de voorzieningenrechter het beroep ongegrond en wees het verzoek af. Hiertegen ging de uitvaartondernemer in hoger beroep bij de Afdeling en ook verzocht hij weer een voorlopige voorziening te treffen. In juni wees de voorzieningenrechter van de Afdeling dit verzoek af.

De gemeente besloot intussen dat de uitvaartondernemer zijn pand vanaf 28 augustus jl. niet langer mag gebruiken als uitvaarthuis en legde daartoe een last onder dwangsom op. De uitvaartondernemer en de verhuurder van het pand verzochten bij de rechtbank Oost-Brabant wederom om een voorlopige voorziening. Zij willen zaken blijven doen tot uitspraak is gedaan in het hoger beroep bij de Afdeling. Die zaak diende op 2 oktober jl. Volgens de uitvaartondernemer en de verhuurder heeft de gemeente bij het vaststellen van de termijn (28 augustus) onvoldoende acht geslagen op de bijzondere omstandigheid dat er nog een hoger beroep dient.

Oordeel

De voorzieningenrechter gaat er vanuit dat sprake is van een overtreding op grond waarvan het college bevoegd was handhavend op te treden. Zij slaat hierbij acht op de uitspraak van deze rechtbank in april, de uitspraak van de voorzieningenrechter van de Afdeling in juni én wat op zitting is besproken. Slechts onder bijzondere omstandigheden mag van het bestuursorgaan worden vereist, niet handhavend op te treden. Dit kan bijvoorbeeld als concreet zicht op legalisering bestaat. Dat het hoger beroep tijdens deze procedure nog dient, is volgens de rechter geen aanleiding voor het treffen van een voorlopige voorziening. De gemeente mocht meer gewicht toekennen aan de belangen van de buren dan aan die van het uitvaarthuis en de verhuurder. De rechter wijst het verzoek om een voorlopige voorziening daarom af.

Uitspraak

Meest gelezen berichten