Laden...

Gemeente mocht vergunning voor supermarkt in Budel niet weigeren

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Gemeente mocht vergunning voor supermarkt in Budel niet weigeren
's-Hertogenbosch, 15 januari 2019

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Cranendonck wees onterecht een vergunning af voor de komst van een supermarkt in Budel. Dat bepaalt de rechtbank Oost-Brabant.

Een projectontwikkelaar uit Erp deed in september 2017 een aanvraag voor een vergunning voor de komst van een supermarkt in Budel. De bedoeling is dat er naast een supermarkt onder meer een 140 parkeerplaatsen voor bezoekers en een woning zouden komen op de beoogde locatie. In februari 2018 weigerde de gemeente Cranendonck die vergunning te verlenen. De projectontwikkelaar stapte vervolgens naar de rechter.

Foto ter illustratie

De gemeente wil de vergunning met name niet verlenen omdat zij stelt dat er te weinig parkeergelegenheid zal zijn. Zij vreest voor nog meer parkeerdruk in de omgeving. Volgens de gemeente liggen 59 parkeerplaatsen op een deel van het perceel waar het bestemmingsplan parkeren voor winkelend publiek niet toelaat. Bovendien zou er met 140 parkeerplaatsen te weinig ruimte zijn. Met een berekening op basis van de planregels zouden er volgens de gemeente namelijk 161 plaatsen nodig zijn voor een supermarkt met een oppervlakte van ruim 2.000 m2.

De rechter oordeelt dat de gemeente het bestemmingsplan verkeerd uitlegt. De rechter vindt parkeren op de 59 parkeerplaatsen wel toegestaan. Ook is er volgens de rechter voldoende parkeergelegenheid met in totaal 140 plaatsen. De gemeente mocht volgens de rechter uitgaan van de parkeernorm in de planregels, wat neerkomt op een parkeerbehoefte van 161 parkeerplaatsen. Maar daar moet kort gezegd wettelijk gezien rekening worden gehouden met de huidige situatie, namelijk het aantal parkeerplaatsen bij de bestaande kringloopwinkel. Hierdoor wordt wel degelijk voldaan aan de norm.

Al met al is er volgens de rechtbank geen grond voor de gemeente om de vergunning te weigeren. De rechtbank geeft de gemeente als opdracht om binnen 8 weken een nieuw besluit te nemen op de aanvraag van de projectontwikkelaar.

Uitspraak