Gemeente moet opnieuw kijken naar vergunning champignonkwekerij Gemert

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Gemeente moet opnieuw kijken naar vergunning champignonkwekerij Gemert
's-Hertogenbosch, 04 juli 2018

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Gemert-Bakel heeft een aantal zaken over het hoofd gezien bij het verlenen van een vergunning voor de uitbreiding van een champignonkwekerij in Gemert. Het college krijgt daarom de gelegenheid haar fout te herstellen. Dat bepaalde de rechtbank Oost-Brabant vandaag.

Het college verleende een champignonkwekerij in juli vorig jaar een vergunning voor onder meer het overkappen van een mestkuil. De kuil is inmiddels overkapt met een loods van zo’n 9 meter hoog. In de kuil wordt champost (grond met meststoffen die is gebruikt om champignons op te laten groeien) met mest van veehouderijen gemengd. Het mengsel wordt gebruikt om energie op te wekken. Het restant wordt in het buitenland verkocht voor gebruik in de akkerbouw.

Foto ter illustratie

Volgens de stichting Mens, Dier & Peel is het bewerken van champost en mest op die locatie in strijd met de provinciale Verordening Ruimte. Bovendien is de overkapping in strijd met de beeldkwaliteitseisen in het bestemmingsplan. De stichting stapte daarom naar de rechter.
Het college stelt dat de bebouwing in massa en materiaalgebruik is afgestemd op het al bestaande  hoofdgebouw waarvoor al eerder een vergunning was afgegeven. En om een discussie over beeldkwaliteit te voorkomen, vroeg het college in het vergunningstraject de welstandscommissie om advies. En die commissie oordeelde dat het plan in de omgeving past.

Oordeel rechtbank

De rechtbank veegt het eerste punt van de stichting van tafel. Er is namelijk geen sprake van mestbewerking en dus kan het project niet in strijd zijn met de provinciale verordening Ruimte. In de verordening is mestbewerking omschreven als de toepassing van basistechnieken of combinaties daarvan, met als doel de aard, samenstelling of hoedanigheid van dierlijke mest te wijzigen. Het verwerken van champost valt volgens de rechtbank niet onder die omschrijving.

De rechtbank oordeelt dat het college bij de beoordeling van de beeldkwaliteitseisen echter wel een steekje heeft laten vallen. Het college had volgens de rechtbank beter moeten kijken naar de landschappelijke en ruimtelijke kwaliteitseisen en het beeldkwaliteitsplan. Dat is onvoldoende gebeurd. Het college krijgt van de rechtbank de gelegenheid om dit gebrek te herstellen. Dit kan door opnieuw een beslissing te nemen op het bezwaar van de stichting. Daarbij moet het college deze uitspraak in acht nemen.

Uitspraak

Meest gelezen berichten