Gevangenisstraf voor winkeldiefstal, bedreiging en geweld tegen een agent

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Gevangenisstraf voor winkeldiefstal, bedreiging en geweld tegen een agent
's-Hertogenbosch, 24 april 2015

De rechtbank Oost-Brabant heeft vandaag een 30-jarige man uit Oss veroordeeld tot een gevangenisstraf van 180 dagen, waarvan 33 dagen voorwaardelijk voor het zich met geweld verzetten tegen een agent, winkeldiefstal en bedreiging.

Op 25 mei vorig jaar liep de verdachte zonder te betalen een supermarkt uit met een sixpack bier. De caissière ging hem achterna. De man gedroeg zich dusdanig dreigend dat de caissière de man liet lopen om verdere escalatie te voorkomen. De volgende dag nam de man weer een sixpack bier mee zonder te betalen. Toen de caissière en de filiaalleider naar de man riepen dat hij moest betalen, gooide hij twee euro naar de kassa en liep de winkel uit. De filiaalleider liep achter de man aan, waarop de verdachte dreigde dat hij iedereen zou afmaken en haar kapot zou maken. Diezelfde dag stond de man buiten bij een andere winkel en vertelde twee meisjes dat hij een medewerkster van een andere winkel zou gaan vermoorden met een mes.

Toen twee surveillanten de verdachte zagen fietsen en hem aan wilden houden, probeerde de man zich met geweld van hen los te rukken. Hierbij schopte hij één van de agenten tegen haar been.

Deskundigen onderzochten de man en stellen onder meer dat er sterke aanwijzingen zijn dat er bij de verdachte sprake is van een ziekelijke stoornis en een gebrekkige ontwikkeling. De rechtbank heeft hem daarom als verminderd toerekeningsvatbaar beschouwd. Daarmee wordt in het voordeel van de verdachte rekening gehouden. Om de kans op herhaling te verkleinen wordt een behandel- en begeleidingstraject opgelegd.

De rechtbank legt een gedeelte van de straf voorwaardelijk op om de man ervan te weerhouden opnieuw de fout in te gaan en koppelt hier een proeftijd van twee jaar aan. De verdachte dient zich tijdens zijn proeftijd te houden aan een aantal bijzondere voorwaarden. Zo moet hij zich onder meer binnen drie dagen melden bij de reclassering en zich laten opnemen in een forensische verslavingskliniek. Daarnaast moet de man een schadevergoeding betalen aan de agent van 150 euro.

Uitspraken

Meest gelezen berichten