Gewapende woningoverval Luyksgestel: 46 maanden celstraf

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Gewapende woningoverval Luyksgestel: 46 maanden celstraf
's-Hertogenbosch, 01 september 2016

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 31-jarige man uit Eindhoven veroordeeld voor onder meer een woningoverval, inbraken en diefstal. De man krijgt een gevangenisstraf van in totaal 46 maanden.

De verdachte forceerde in april 2012 ’s nachts samen met zijn mededader een raam van een woning in Luyksgestel en ging naar binnen. Ze wilden autosleutels bemachtigen om de auto op de oprit mee te nemen. Toen het inbraakalarm afging, zijn de mannen naar de slaapkamer gegaan en maanden de bewoners daar onder bedreiging van een nepvuurwapen tot kalmte. Ze gingen er uiteindelijk vandoor met onder meer autopapieren, geld en sleutels. Diezelfde nacht reden de mannen door naar een woning in Geldrop waar zij ook hebben ingebroken. Daar namen ze waardevolle spullen weg en stalen  een auto.
De rechtbank heeft de verdachte vandaag ook veroordeeld voor een delict uit oktober 2011. Hij stal samen met een ander of anderen een autosleutel uit een woning in Lommel en nam daarmee de auto weg. Verder is bewezen dat de man een aantal voorwerpen, waaronder een auto, in bezit had terwijl hij wist dat die was gestolen.

Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank er rekening mee dat de slachtoffers van de woningoverval angstige momenten moesten doorstaan. Zij hebben na de overval lange tijd slecht geslapen en bovenal is hun gevoel van privacy en veiligheid in hun eigen woning sterk aangetast. De verdachte trok zich niets aan van de gevolgen voor de slachtoffers. Hij gaf er door zijn gedrag blijk van geen respect te hebben voor de eigendommen van anderen en – belangrijker – geen enkele eerbied te hebben voor de lichamelijke en geestelijke integriteit van de slachtoffers.

42 + 4 maanden celstraf

De rechtbank vindt voor de woningoverval, inbraak en diefstal van de auto een gevangenisstraf van 44 maanden passend. Omdat het Openbaar Ministerie de redelijke termijn overschreed waarbinnen de zaak op zitting had kunnen worden behandeld, vermindert de rechtbank de straf met 2 maanden. Voor de diefstal in Lommel en de opzetheling legt de rechtbank de man een gevangenisstraf op van 4 maanden. Ook in deze zaak houdt de rechtbank bij de strafoplegging rekening met het feit dat die erg laat op zitting is gebracht.

Uitspraken

Meest gelezen berichten