Groepsopvoeder krijgt celstraf voor ontucht met jongen in Boxtel

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Groepsopvoeder krijgt celstraf voor ontucht met jongen in Boxtel
's-Hertogenbosch, 28 januari 2015

De rechtbank Oost-Brabant heeft zojuist een 43-jarige man uit Boxtel veroordeeld voor onder meer het plegen van ontucht met een dertienjarige jongen die aan zijn zorg was toevertrouwd. De man krijgt een gevangenisstraf van tien maanden, waarvan vijf maanden voorwaardelijk. Ook heeft de rechtbank bepaald dat de man de komende vijf jaar zijn beroep niet mag uitoefenen.

De man was groepsopvoeder bij een specialistisch behandelinstituut voor jeugdigen met een licht verstandelijke beperking en ernstige gedragsproblemen en/of psychiatrische problematiek. Tussen oktober 2013 en augustus 2014 pleegde de man meerdere keren ontucht met de dertienjarige jongen. Ook verstuurde hij seksueel getinte foto’s en filmpjes naar de jongen om te bekijken.

De rechtbank legt een lagere straf op dan de officier van justitie eiste, omdat de rechtbank niet bewezen acht dat er sprake was van seksueel binnendringen. Bij het bepalen van de straf weegt de rechtbank mee dat de man het vertrouwen dat de jongen en zijn moeder in hem hebben gesteld, op grove wijze heeft beschaamd. Ook maakte hij een onaanvaardbare inbreuk op de lichamelijke en geestelijke integriteit van de jongen. De kwetsbare jongen was vanwege zijn leeftijd, beperking en relatie tot de man onvoldoende in staat om de verdachte weerstand te bieden. Op advies van een psycholoog, die de man heeft onderzocht, rekent de rechtbank hem het gepleegde feit in verminderde mate toe.
De rechtbank legt een deel van de celstraf voorwaardelijk op om de man ervan te weerhouden opnieuw strafbare feiten te plegen. De rechtbank koppelt aan die voorwaardelijke straf een aantal bijzondere voorwaarden. Zo moet de man zich tijdens zijn proeftijd van drie jaar laten behandelen, krijgt hij een contactverbod met het slachtoffer en mag hij niet in de buurt komen van het instituut waar de jongen verblijft. Ook moet de man een schadevergoeding van 750 euro betalen aan de jongen.

Uitspraken

Meest gelezen berichten