Haperts bedrijf moet stoppen met houden en verkopen van honden

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Haperts bedrijf moet stoppen met houden en verkopen van honden
's-Hertogenbosch, 26 januari 2017

Een bedrijf in Hapert mag niet langer honden houden en verkopen. De rechtbank Oost-Brabant oordeelt dat het college van burgemeester en wethouders van Bladel terecht optrad tegen het bedrijf omdat het zonder vergunningen werkte.

Een controleur van de gemeente Bladel stelde tijdens een controle in augustus vorig jaar vast, dat er 3 hondenpups in het pand in Hapert werden gehouden. Ook waren voorzieningen (bakken en zaagsel) aanwezig om zo’n 21 honden te houden. Omdat het bedrijf geen vergunning had, besloot de gemeente in november 2016 dat het pand niet langer mag worden gebruikt als hondenfokkerij en dat er geen honden meer mogen worden gehouden en verkocht. Volgens de eigenaar worden er geen honden gefokt. Hij maakt bezwaar tegen het verbod en vroeg de rechter het besluit van de gemeente te schorsen.

Omdat de eigenaar sowieso bestrijdt dat er in het pand honden worden gefokt, hoeft de rechter dat deel van het gemeentelijke besluit niet te beoordelen. De eigenaar stelt onder meer dat de honden minder dan 1 week in het pand verblijven en vervolgens naar een winkel in het centrum worden vervoerd om daar te worden verkocht. Hij noemt dit “opslag” van pups. En volgens de eigenaar valt de opslag onder gebruik als magazijn en is dat gebruik toegestaan in het pand. 

Oordeel

De voorzieningenrechter stelt vast dat het gebruik van het pand als kantoor en magazijn inderdaad is toegestaan omdat daarvoor in het verleden een vergunning is verleend. De rechter oordeelt echter dat het houden van honden, ook al is het maar voor een korte periode,  niet onder gebruik als magazijn valt. In een magazijn worden zaken opgeslagen en een hond is geen zaak maar een levend wezen. In een magazijn mogen geen dieren worden gehouden. De gemeente Bladel trad dan ook terecht op tegen het bedrijf.

Uitspraken

Meest gelezen berichten