Laden...

Haptotherapeut krijgt celstraf voor ontucht met 3 cliënten

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Haptotherapeut krijgt celstraf voor ontucht met 3 cliënten
's-Hertogenbosch, 22 december 2023
Een 60-jarige man uit Vlierden is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 24 maanden, waarvan 8 maanden voorwaardelijk. Volgens de rechtbank Oost-Brabant pleegde hij als haptotherapeut ontucht met 3 cliënten. De man mag de komende 5 jaar geen beroep uitoefenen in de maatschappelijke zorg en moet de slachtoffers schadevergoedingen betalen.

De verdachte kreeg als haptotherapeut te maken met cliënten die voor uiteenlopende klachten naar hem kwamen. Bij de behandeling van drie vrouwen ging hij over de schreef. Terwijl ze op zijn behandeltafel lagen, raakte hij de vrouwen op intieme plekken aan. Bij twee vrouwen drong hij daarnaast met zijn vinger hun geslachtsdeel binnen.

De slachtoffers kwamen voor hulp naar de haptotherapeut en bevonden zich tijdens hun behandelrelatie in een zeer kwetsbare en afhankelijke positie. De verdachte moest in die situatie juist professioneel en extra behoedzaam zijn. Daarbij komt dat de slachtoffers hulp nodig hadden omdat zij vast waren gelopen met hun gevoelens op het gebied van mannen, intimiteit, nabijheid en andere klachten. De verdachte plaatste echter zijn eigen behoefte aan bevestiging en waardering boven het belang van de slachtoffers. De vrouwen gaven herhaaldelijk signalen af dat hij moest stoppen, maar dit negeerde hij. De verdachte stond onvoldoende stil bij de mogelijk nadelige psychische gevolgen voor de slachtoffers. Zij kampen nog altijd met de gevolgen van zijn handelen.

De rechtbank weegt bij het bepalen van de straf ook mee dat de verdachte zijn praktijk inmiddels heeft gesloten en hulp zocht bij een psycholoog. Al met al vindt de rechtbank een celstraf van 24 maanden op zijn plaats. Daarvan legt zij 8 maanden voorwaardelijk op om de verdachte ervan te weerhouden dat hij opnieuw de fout ingaat. Ook mag de verdachte 5 jaar geen werk doen in de maatschappelijke zorg. Bovendien moet hij de slachtoffers schadevergoedingen betalen van in totaal ruim 16.000 euro.

Uitspraak