Helmonder cel in voor poging tot zware mishandeling politieagenten

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Helmonder cel in voor poging tot zware mishandeling politieagenten
's-Hertogenbosch, 18 mei 2016

De rechtbank Oost-Brabant heeft vandaag een 43-jarige man uit Helmond veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 maanden. De man had gestolen auto’s in bezit, pleegde een woninginbraak, maakte zich schuldig aan gevaarlijk verkeersgedrag en probeerde politieagenten zwaar te mishandelen.

In april vorig jaar reed de verdachte in Vught in een gestolen auto. Toen de politie hem een stopteken gaf, ging hij er vandoor. De man reed met zeer hoge snelheid door de bebouwde kom, ging bij een scherpe bocht rechtdoor, reed door een heg en botste daarna tegen een bestelbus aan. Vervolgens reed hij door terwijl hij wist dat hij schade had toegebracht. Ook in november vorig jaar reed de verdachte in een gestolen auto. Hij ging naar een woning in Odiliapeel en brak daar in. Na de inbraak zagen politieagenten hem rijden en constateerden dat het om een gestolen auto ging. De agenten gaven de verdachte een stopteken, maar hij ging er wederom vandoor. Tijdens de achtervolging probeerde de man de agenten zwaar lichamelijk letsel toe te brengen. Zij reden met hoge snelheid op korte afstand achter de verdachte aan, op een smalle weg waarvan aan weerszijden bomen in de berm stonden. De verdachte remde op die weg plots hard. De agent die achter het stuur zat, kon ternauwernood een aanrijding voorkomen. Toen de auto’s even verderop stilstonden en de agenten uitstapten om de verdachte aan te houden, reed de verdachte op een van de agenten af. Hij raakte de agent niet en kon uiteindelijk worden opgepakt nadat zijn auto tegen een boom was gebotst. Het afrijden op de agent beschouwt de rechtbank als een bedreiging en niet als een poging hem zwaar te mishandelen.

De rechtbank rekent het de verdachte zwaar aan dat hij agenten in gevaar bracht terwijl zij aan het werk waren. Bovendien is de man al meerdere keren voor soortgelijke feiten veroordeeld. Verder houdt de rechtbank er rekening mee dat hij de feiten tijdens de proeftijd van een eerdere veroordeling heeft gepleegd. De rechtbank bepaalt daarom dat hij ook een eerder voorwaardelijk opgelegde celstraf van 12 maanden moet uitzitten.

Uitspraken

Meest gelezen berichten