Helmonder krijgt celstraf voor mishandeling en bedreiging ex-partner

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Helmonder krijgt celstraf voor mishandeling en bedreiging ex-partner
's-Hertogenbosch, 04 november 2016

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 51-jarige man uit Helmond veroordeeld tot een gevangenisstraf van 180 dagen, waarvan 139 dagen voorwaardelijk. Hij bedreigde en mishandelde zijn ex-vriendin.

De man zette in juli 2016 onder invloed van cocaïne een mes op de keel van zijn ex-vriendin en dreigde dat hij ‘haar kop er af zou snijden’. Ook kneep hij haar keel dicht.

Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank er onder meer rekening mee gehouden dat het gewelddadig karakter van de feiten laat zien dat de man er niet voor terugschrok om fors geweld te gebruiken. Daarbij komt nog dat de man de vrouw mishandelde terwijl hun destijds 15-jarige zoon erbij was. De verdachte bekommerde zich niet om de gevolgen voor zijn ex of voor hun zoon. Dat neemt de rechtbank hem zeer kwalijk.

Ook weegt mee dat uit psychologisch onderzoek onder meer blijkt dat de verdachte lijdt aan een aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit en aan een verslaving aan diverse middelen, met name cocaïne en amfetamine. Er is sprake van een agressieproblematiek maar door de weigerachtige houding van de verdachte blijft de vraag welke hulpverlening het meest passend voor hem is onbeantwoord. Zowel de reclassering als de psycholoog maakt zich ernstig zorgen over de toekomstige ontwikkeling van de man. Het recidiverisico wordt ingeschat als hoog. De rechtbank legt echter geen reclasseringstoezicht als bijzondere voorwaarde op, zoals de officier van justitie heeft geëist, omdat uit de rapporten blijkt dat noch de reclassering, noch de psycholoog mogelijkheden zien voor een zinvolle behandeling of begeleiding.

Uitspraken

Meest gelezen berichten