Helmonder veroordeeld voor mishandeling ex-vriendin

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Helmonder veroordeeld voor mishandeling ex-vriendin
's-Hertogenbosch, 18 januari 2018

Een 31-jarige man uit Helmond is zojuist door de politierechter van de rechtbank Oost-Brabant veroordeeld voor mishandeling. Hij krijgt een gevangenisstraf van 2 maanden, waarvan 50 dagen voorwaardelijk, met aftrek van voorarrest.

De verdachte ging in september 2017 naar de woning van zijn ex-vriendin in Helmond en kreeg ruzie met haar. Hij kneep haar keel dicht en sloeg haar in het gezicht. De politie was gewaarschuwd door omstanders die het slachtoffer om hulp hoorden roepen. Agenten hielden de verdachte vervolgens aan.

De politierechter acht niet bewezen, zoals door de officier van justitie ten laste was gelegd, dat de verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan een poging tot zware mishandeling. Daarvoor is onvoldoende bewijs. De verdachte bekende weliswaar dat hij de keel van zijn ex-vriendin heeft dichtgeknepen, maar stelt haar niet te hebben willen wurgen. Omdat de rechter uit de verklaringen van de verdachte en het slachtoffer niet precies kan afleiden wat er zich in de woning heeft afgespeeld, spreekt hij de verdachte vrij van een poging tot zware mishandeling en veroordeeld hem voor mishandeling.

Bij het bepalen van de straf weegt de rechter mee dat de verdachte meerdere keren is veroordeeld, waaronder voor huiselijk geweld. De politierechter betrekt verder bij zijn oordeel dat de verdachte volgens gedragsdeskundigen verminderd toerekeningsvatbaar is vanwege een antisociale persoonlijkheidsstoornis met narcistische trekken. De verdachte is momenteel onder behandeling voor zijn problematiek. De rechter wil die behandeling niet doorbreken met een onvoorwaardelijke celstraf. Daarom legt hij een deels voorwaardelijke straf op en is het onvoorwaardelijke deel (10 dagen) gelijk aan het voorarrest. Dit betekent dat de verdachte niet terug hoeft naar de cel. Wel koppelt de rechter aan de voorwaardelijke straf een proeftijd van 3 jaar om hem ervan te weerhouden opnieuw de fout in te gaan.

Uitspraken

Meest gelezen berichten