Hond Diesel wordt niet gedood, maar mag niet naar huis

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Hond Diesel wordt niet gedood, maar mag niet naar huis
's-Hertogenbosch, 23 oktober 2014

Rottweiler Diesel uit Son en Breugel zal niet worden geëuthanaseerd. Ook hoeft de eigenaar van de hond niet op zoek te gaan naar een nieuw onderkomen, Diesel blijft in een speciale opvang, zo besliste de rechtbank Oost-Brabant vandaag.

Diesel werd in september 2013 op last van de burgemeester in beslag genomen vanwege een aantal bijtincidenten. In januari van dit jaar nam de burgemeester het besluit om de hond te laten euthanaseren. De eigenaar zou dit kunnen voorkomen door de rottweiler over te dragen aan een kennis in Hongarije of door een geschikte locatie te vinden bij een persoon of instelling buiten Son en Breugel. Hij zou dan wel moeten aantonen dat de hond geen gevaar oplevert voor mens en dier.
De eigenaar maakte bezwaar tegen dit besluit, maar de burgemeester wees dit bezwaar in juni af en besloot dat de eigenaar een maand de tijd had om een onderkomen voor Diesel te vinden.

De rechtbank oordeelt dat voor de burgemeester niet de bevoegdheid had om dit besluit te nemen. Er moet in de eerste plaats sprake zijn van een urgente situatie waarin onmiddellijk ingrijpen is vereist. De burgemeester heeft tijdens de zitting niet kunnen onderbouwen waarom dat het geval zou zijn. De hond zit namelijk sinds september 2013 in een speciale opvang voor agressieve honden. Ook verklaarde de burgemeester geen andere oplossing te hebben voor de situatie. Volgens de rechtbank is dat echter geen reden om een dergelijke beslissing te nemen. De hond zal dus niet worden geëuthanaseerd, maar mag ook niet terug naar zijn baasje. De eigenaar wil via hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State afdwingen dat Diesel weer bij hem in huis mag komen. Die zaak loopt nog.

Meest gelezen berichten