ISD-maatregel voor diefstal met geweld, belemmeren politie en kraken

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > ISD-maatregel voor diefstal met geweld, belemmeren politie en kraken
's-Hertogenbosch, 13 maart 2017

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 30-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats veroordeeld voor onder meer een winkeldiefstal in Eindhoven, waarbij hij een medewerker van die winkel heeft bedreigd. De man wordt voor 2 jaar in een inrichting voor stelselmatige daders (ISD) geplaatst.

De man ging in november vorig jaar een supermarkt in Eindhoven binnen, vroeg daar om 2 pakjes sigaretten en liep zonder te betalen naar buiten. Toen een medewerker de verdachte achterna ging, uitte deze bedreigingen en hield dreigend een voorwerp van hout en/of metaal op het gezicht van de medewerker gericht. In oktober 2016 belette de verdachte 2 politieagenten bij het uitvoeren van hun werk. Hij barricadeerde de toegang tot een pand waar de agenten ’s nachts naar binnen wilden gaan na een melding over geluidsoverlast. Tot slot maakte de man zich schuldig aan het kraken van datzelfde pand.

De rechtbank houdt er rekening mee dat het gaat om zeer hinderlijke delicten. Diefstallen veroorzaken overlast en schade. Bovendien moet de bedreiging met geweld voor de winkelmedewerker een beangstigende ervaring zijn geweest. Zowel met de diefstal als het kraken liet de verdachte zien dat hij geen respect heeft voor andermans eigendommen. Door de politie te belemmeren, gaf hij er bovendien blijk van geen respect te hebben voor het openbaar gezag.

De rechtbank weegt verder mee dat de verdachte veelvuldig is veroordeeld voor vermogensdelicten. Deze veroordelingen hebben hem er niet van weerhouden opnieuw in de fout te gaan. De rechtbank houdt er ernstig rekening mee dat de verdachte wederom een misdrijf zal begaan. Alles bij elkaar oordeelt de rechtbank dat de ISD-maatregel moet worden opgelegd. Volgens de rechtbank is behandeling en begeleiding van de man noodzakelijk en levert de maatregel een bijdrage aan het oplossen van zijn problematiek. In het kader van het ISD-traject kan hulpverlening plaatsvinden. Hij krijg zo de structuur en begeleiding die hij nodig heeft.

Uitspraken

Meest gelezen berichten