ISD-maatregel voor poging tot zware mishandeling Eindhoven

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > ISD-maatregel voor poging tot zware mishandeling Eindhoven
's-Hertogenbosch, 22 januari 2016

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 31-jarige man uit Somalië veroordeeld voor onder meer een poging tot zware mishandeling in Eindhoven. De man wordt voor 2 jaar in een inrichting voor stelselmatige daders (ISD) geplaatst.

De verdachte viel op 15 juli vorig jaar zonder aanleiding een man aan die 's nachts met vrienden op straat stond te praten. Hij sloeg de man meerdere keren met een bierfles tegen zijn hoofd en gezicht. Het slachtoffer liep daarbij verwondingen op aan zijn achterhoofd, nek en gezicht. Later die nacht beschadigde de verdachte een spiegel van een taxi.

De rechtbank houdt er bij het bepalen van de straf rekening mee dat het zeer gewelddadige en onvoorspelbare karakter ervan laat zien dat de verdachte er niet voor terugschrikt geweld te gebruiken. Bovendien veroorzaakt een delict als de poging tot zware mishandeling veel maatschappelijke onrust en leidt het tot gevoelens van angst en onveiligheid onder burgers.

De rechtbank weegt verder mee dat de verdachte veelvuldig eerder voor soortgelijke feiten werd veroordeeld. Deze veroordelingen hebben hem er niet van weerhouden opnieuw in de fout te gaan. Ook liet de man op geen enkele wijze blijken dat hij het laakbare van zijn handelen inziet. Alles bij elkaar oordeelt de rechtbank dat de ISD-maatregel moet worden opgelegd. De rechtbank legt de maximale termijn van 2 jaar op voor deze maatregel, ook om de maatschappij optimaal te beschermen. Volgens de rechtbank is die tijd nodig om (een begin van) gedragsbeïnvloeding van de verdachte een redelijke kans van slagen te geven.

Uitspraak

Meest gelezen berichten