Laden...

Jaren cel voor handel in zwaar vuurwerk

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Jaren cel voor handel in zwaar vuurwerk
's-Hertogenbosch, 03 oktober 2022

Een 25-jarige man uit Sint Willebrord is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 30 maanden, waarvan 10 maanden voorwaardelijk. Hij maakte zich schuldig aan grootschalige handel in zwaar, illegaal vuurwerk. Ook bepaalt de rechtbank Oost-Brabant dat hij zijn illegale winst moet afstaan.

Foto ter illustratie

De verdachte kwam in meerdere onderzoeken naar de import van en handel in illegaal vuurwerk in 2020 en 2021 als verkopende of importerende partij naar voren. Op verschillende plekken in Nederland zijn bij invallen vervolgens grote hoeveelheden zwaar, illegaal vuurwerk aangetroffen. De verdachte bleek op grote schaal vuurwerk te importeren, op te slaan, te (laten) vervoeren en verkopen. Hij noemde zichzelf op de berichtendienst Telegram ‘de grootste vuurwerkhandelaar van Nederland’.

Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank rekening met de omvang van de import en handel van verdachte, en met het feit dat de verdachte de veiligheid van anderen en van goederen in gevaar bracht. Hij bekommerde zich niet om die risico’s en was alleen uit op het maken van winst. Anderzijds weegt mee dat hij een 'first offender' is en dus niet eerder is veroordeeld voor soortgelijke delicten. Ook weegt mee dat hij een grotendeels bekennende verklaring aflegde tijdens de behandeling van zijn zaak op zitting en inzicht gaf in zijn motieven en persoonlijke omstandigheden.

Volgens de rechtbank bestaat er een kans op herhaling. Het gaat namelijk om een zeer lucratieve handel. Bovendien is onder meer een lading van 4.764 kilo vuurwerk in beslag genomen, wat een grote financiële klap voor de verdachte is. Als stok achter de deur legt de rechtbank daarom een fors voorwaardelijk strafdeel op met een proeftijd van 3 jaar. Daarnaast moet de verdachte aan de Staat een bedrag van ruim 63.000 euro aan illegale winst afstaan.

Uitspraak