Laden...

Jeugddetentie, celstraf en taakstraffen voor uitgaansgeweld in Eindhoven

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Jeugddetentie, celstraf en taakstraffen voor uitgaansgeweld in Eindhoven
's-Hertogenbosch, 11 maart 2019

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 17-jarige Eindhovenaar veroordeeld tot 188 dagen jeugddetentie en een PIJ-maatregel voor een poging tot doodslag, openlijk geweld en ontucht. Hij schopte een weerloos slachtoffer hard tegen het hoofd tijdens het uitgaan op Stratumseind in Eindhoven. Een 19-jarige verdachte uit Enschede en een leeftijdsgenoot uit Eindhoven krijgen voor openlijk geweld respectievelijk 94 dagen jeugddetentie, waarvan 90 dagen voorwaardelijk, en 120 dagen jeugddetentie, waarvan 93 dagen voorwaardelijk. Ook moeten ze ieder een werkstraf van 80 uur uitvoeren. Een vierde man (22 jaar uit Eindhoven) krijgt 76 dagen celstraf, waarvan 60 dagen voorwaardelijk, voor zijn aandeel in het geweld. Ook krijgt hij een taakstraf van 150 uur.

De verdachten raakten in juli 2018 betrokken bij een vechtpartij tijdens het uitgaan op Stratumseind waarbij verschillende mannen betrokken waren. De 19-jarige Eindhovenaar deelde klappen uit waardoor een slachtoffer op de grond terechtkwam. Ook schopte hij een ander slachtoffer. De 22-jarige man nam dit slachtoffer in een wurggreep en trok hem mee. Ook deelde hij klappen en schoppen uit. De 17-jarige jongen schopte het weerloos liggende slachtoffer onder meer tegen het hoofd en in het gezicht en de man uit Enschede schopte hem tegen de arm. Het slachtoffer liep breuken op aan zijn bovenkaak, jukbeen, oogkas en neus.

De rechtbank oordeelt dat de 17-jarige jongen bewust hard tegen het hoofd van het slachtoffer schopte en zich daarmee schuldig maakte aan een poging tot doodslag. Volgens de officier van justitie was daarvan ook in het geval van de Enschedese verdachte sprake. De rechtbank ziet op camerabeelden echter niet dat deze verdachte bewust hard tegen het hoofd schopte. Wel is, zoals ook de verdachte zelf aangeeft, zichtbaar dat de verdachte het slachtoffer met zijn voet raakt als hij over hem heen springt. Maar dit is geen gerichte en een met kracht gegeven schop.

De 19-jarige Eindhovenaar mishandelde in september vorig jaar bovendien zijn ex-vriendin. Hij trok haar aan de haren uit een auto, duwde haar tegen de grond en schopte haar. De 17-jarige hield in juli vorig jaar ’s nachts een jonge vrouw tegen, betastte en knuffelde haar tegen haar wil en pakte een portemonnee met bankpas af. Vervolgens betaalde hij meerdere keren contactloos met deze pas.

De rechtbank houdt er bij het bepalen van de straffen rekening mee dat de verdachten ernstig uitgaansgeweld gebruikten. Dit heeft een enorme impact op de samenleving in het algemeen en op de slachtoffers in het bijzonder. Het gevoel van onveiligheid neemt door dit soort incidenten steeds grotere vormen aan. De 17-jarige jongen krijgt naast jeugddetentie ook een zogeheten PIJ-maatregel (plaatsing in een inrichting voor jeugdigen) opgelegd. Aan het voorwaardelijke deel van de jeugddetentie van de twee 19-jarigen koppelt de rechtbank een aantal bijzondere voorwaarden. Zo moeten de mannen zich onder meer ambulant laten behandelen en krijgen ze een meldplicht bij de jeugdreclassering. Ook krijgen zij een taakstraf van 80 uur. Bovendien moeten zij ieder nog eens 80 uur werkstraf uitvoeren voor een eerder voorwaardelijk opgelegde veroordeling. Tot slot moeten de verdachten een schadevergoeding betalen aan de twee slachtoffers van in totaal ruim 6.000 euro.

De link naar de uitspraken werkt zo spoedig mogelijk.

Uitspraken