Jeugddetentie en behandeling voor steekpartij tijdens carnaval Deurne

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Jeugddetentie en behandeling voor steekpartij tijdens carnaval Deurne
's-Hertogenbosch, 24 juni 2016

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 19-jarige man uit Helmond veroordeeld voor een poging tot doodslag. Hij krijgt 365 dagen jeugddetentie, waarvan 251 dagen voorwaardelijk.

De verdachte kreeg in februari van dit jaar tijdens carnaval in Deurne ruzie met een man en stak hem met een vlindermes in zijn onderbuik. Het slachtoffer onderging een kijkoperatie en lag een week in het ziekenhuis. Zijn buikvlies en spieren waren stuk.
De rechtbank oordeelt dat de verdachte zich schuldig maakte aan een poging tot doodslag. Er bestond namelijk een aanmerkelijke kans dat de vitale organen in de onderbuik van het slachtoffer waren geraakt en hij om het leven was gekomen. De verdachte heeft die kans bewust aanvaard.

De verdachte is onderzocht door een psycholoog, die concludeert dat er bij de man sprake is van een ziekelijke stoornis en gebrekkige ontwikkeling van de geestvermogens in de vorm van onder meer ADHD, PDD-NOS en zwakbegaafdheid. De rechtbank beschouwt hem daarom als verminderd toerekeningsvatbaar. Ook ziet de rechtbank, gelet op het advies van de psycholoog en reclassering, aanleiding om het jeugdstrafrecht toe te passen op de verdachte. Bij het bepalen van de straf is veel belang gehecht aan wat de straf betekent voor de persoonlijke ontwikkeling van de jeugdige. De rechtbank legt een deel van de straf voorwaardelijk op en verbindt daaraan een aantal bijzondere voorwaarden. Zo moet de verdachte zich laten behandelen in een kliniek voor jeugdpsychiatrie, krijgt hij een meldplicht bij de jeugdreclassering en een alcohol- en drugsverbod.
De verdachte moet het slachtoffer ook een schadevergoeding betalen van ruim 1.400 euro.

Uitspraken

Meest gelezen berichten