Jeugddetentie voor gewapende overval op supermarkt ’s-Hertogenbosch

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Jeugddetentie voor gewapende overval op supermarkt ’s-Hertogenbosch
's-Hertogenbosch , 18 september 2015

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 20-jarige man uit Ammerzoden veroordeeld tot 180 dagen jeugddetentie, waarvan 143 dagen voorwaardelijk, en een leerstraf van 40 uur. De man pleegde een gewapende overval op een supermarkt.

De man ging op 13 april van dit jaar een supermarkt in ’s-Hertogenbosch binnen en bedreigde een kassière met een mes en deed een greep in de kassa. Hij maakte uiteindelijk 880 euro buit.

De rechtbank houdt er rekening mee dat de overval op klaarlichte dag plaatshad terwijl er veel mensen -waaronder een jong kind- in de winkel aanwezig waren. De verdachte had zich vermomd met een bivakmuts en dreigde met een mes. Dit was voor de kassière en het winkelend publiek een beangstigende situatie. De rechtbank rekent het de man zwaar aan dat hij zich niets van de belangen van anderen aantrok. Daarom is een celstraf op zijn plaats. In het voordeel van de verdachte weegt mee dat hij volgens een psycholoog verminderd toerekeningsvatbaar is vanwege onder meer een verstandelijke beperking. De rechtbank past, gelet op het advies van de psycholoog en de reclassering over de persoonlijkheid van de verdachte, het jeugdstrafrecht toe.
Aan de voorwaardelijke straf koppelt de rechtbank een aantal bijzondere voorwaarden. Zo moet de verdachte een ambulante behandeling en een individueel begeleidingstraject volgen en krijgt hij een meldplicht bij de William Schrikker Groep. De rechtbank acht het daarnaast nodig om een gedragsinterventie op te leggen in de vorm van een leerstraf.

Uitspraken

Meest gelezen berichten