Laden...

Jongeman veroordeeld voor ontucht met minderjarige en betasten vrienden

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Jongeman veroordeeld voor ontucht met minderjarige en betasten vrienden
's-Hertogenbosch, 19 februari 2018

Een 21-jarige jongeman uit Zeeland is door de rechtbank Oost-Brabant veroordeeld tot een gevangenisstraf van 180 dagen, waarvan 177 dagen voorwaardelijk, en taakstaf van 240 uur. De verdachte pleegde ontucht met een minderjarige jongen en betastte twee vrienden terwijl zij lagen te slapen.

De verdachte had in november 2016 afgesproken met een destijds bijna 15-jarige jongen. Hij was toen zelf ruim 19 jaar. De verdachte en het slachtoffer kenden elkaar van een datingsite en wilden allebei seksueel contact. Hier kwam het uiteindelijk ook van. Eerder had de verdachte twee vrienden betast aan hun geslachtsdeel terwijl ze lagen te slapen. De vrienden, van wie er destijds één 14 jaar was, waren hier niet van gediend.

​Zoekende naar identiteit

Bij het bepalen van de straf weegt mee dat de verdachte inbreuk maakte op de persoonlijke levenssfeer van de slachtoffers en hun lichamelijke integriteit aantastte. Hoewel de jongen die hij via een datingsite leerde kennen zei dat hij 16 jaar oud was, neemt de rechtbank het de verdachte kwalijk dat hij dit niet heeft gecontroleerd. Zeker omdat de verdachte tijdens de behandeling van deze zaak op zitting aangaf al direct bij hun ontmoeting te hebben getwijfeld over de leeftijd van de jongen.
Anderzijds houdt de rechtbank er rekening mee dat de verdachte nog jong is en nog zoekende naar zijn identiteit en seksuele geaardheid. Hij ziet de ernst van het door hem aangedane leed in en toonde oprecht berouw. Ook weegt mee dat de jongen met wie hij afsprak, die eveneens nog zoekende is naar zijn identiteit, een celstraf voor de verdachte geen passende strafafdoening vond.

​Maximale taakstraf

Gelet op de ernst van de ontuchtzaak, kan de rechtbank niet anders dan een celstraf opleggen. Een groot deel hiervan, namelijk 177 dagen, is echter voorwaardelijk. Dit betekent dat de verdachte niet terug hoeft naar de gevangenis omdat hij de andere 3 dagen al in verzekering doorbracht. De rechtbank vindt een voorwaardelijke straf noodzakelijk om de verdachte ervan te weerhouden opnieuw strafbare feiten te plegen. Ook dient dit als stok achter de deur zodat hij een behandeling ondergaat voor het vinden en accepteren van zijn identiteit. Omdat niet kan worden volstaan met het opleggen van deze grotendeels voorwaardelijke celstraf, krijgt de verdachte ook de maximale taakstraf. Verder mag hij geen contact meer hebben met de jongen met wie hij afsprak en mag hij niet in de buurt van diens woning komen.

Uitspraak