Laden...

Jongen krijgt geen straf voor verkeersfout Haaren

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Jongen krijgt geen straf voor verkeersfout Haaren
's-Hertogenbosch, 14 oktober 2016

De rechtbank Oost-Brabant heeft vandaag een 17-jarige jongen uit Liempde vrijgesproken van het misdrijf dood door schuld in het verkeer. Hij kwam op 1 oktober 2015 in Haaren met zijn tractor in botsing met een motorrijder die later overleed. De rechtbank vindt dat de jongen wel een overtreding heeft begaan, namelijk het veroorzaken van gevaar op de weg. De jongen krijgt hiervoor geen straf opgelegd.

De jongen naderde met zijn tractor een T-splitsing in Haaren en verlaagde daarom zijn snelheid. Hij keek naar links en rechts om zich ervan te verzekeren of er verkeer aankwam. Nadat hij voorrang kreeg van 2 fietsers, keek hij nogmaals naar links en rechts en sloeg toen af. Op dat moment kwam er een motorrijder uit tegengestelde richting. De motorrijder botste op de tractor en overleed door de aanrijding. 

De rechtbank oordeelt dat er sprake is van een verkeersfout; de jongen had de motorrijder voorrang moeten verlenen. Een dergelijk kort moment van tijdelijke onoplettendheid is echter niet zonder meer als aanmerkelijke schuld te kwalificeren. Daarvoor zijn bijkomende omstandigheden vereist die laten zien dat de jongen minder nadacht, wist of beleidvol was dan de verkeersdeelnemer in het algemeen. Volgens de rechtbank is daarvan in dit geval geen sprake. Daarom wordt de jongen vrijgesproken van het tenlastegelegde verkeersmisdrijf.

De rechtbank moet er in de strafmaat rekening mee houden dat de jongen dus geen misdrijf pleegde, maar een verkeersfout in de vorm van een overtreding maakte. In het voordeel van de jongen houdt de rechtbank verder rekening met zijn blanco strafblad. Ook weegt mee dat hij via mediation in contact is gekomen met de nabestaanden en dat dit traject voor beide partijen op een positieve manier is afgerond. Het overlijden van het slachtoffer en het leed van de nabestaanden heeft de jongen erg aangegrepen. Volgens de rechtbank hebben het ongeval en de gevolgen daarvan een zodanige impact op hem gehad, dat het opleggen van een straf geen meerwaarde meer heeft. De jongen wordt dan ook schuldig verklaard, maar krijgt geen straf of maatregel opgelegd.

Uitspraken