Jongens (15 en 16 jaar) veroordeeld voor woningoverval op hoogbejaard echtpaar uit Oss

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Jongens (15 en 16 jaar) veroordeeld voor woningoverval op hoogbejaard echtpaar uit Oss
's-Hertogenbosch, 19 juni 2015
De rechtbank Oost-Brabant heeft twee jongens uit Oss veroordeeld voor een gewapende overval op een woning. Een 16-jarige jongen krijgt 275 dagen jeugddetentie, waarvan 180 dagen voorwaardelijk, een werkstraf van 85 uur en een leerstraf van 35 uur. Een 15-jarige jongen is veroordeeld tot 221 dagen jeugddetentie, waarvan 180 dagen voorwaardelijk, en een werkstraf van 120 uur.
 

De jongens gingen vorig jaar op een novemberavond naar de woning van een hoogbejaard (79 en 83 jaar) echtpaar in Oss. Ze klopten op het raam en toen de vrouw de voordeur opendeed, dwong één van de jongens haar met een vuurwapen hem binnen te laten. In de woonkamer duwde hij het wapen tegen de borst van de man. De jongen die de bewoners in bedwang hield, zocht in de woonkamer naar geld, terwijl de ander ook de woning binnenkwam en de slaapkamer boven doorzocht. Volgens de bewoners maakten de jongens zich uiteindelijk zonder buit uit de voeten.

Laffe en gewetenloze daad

De rechtbank legt zwaardere straffen op dan de officier van justitie eiste, omdat de geëiste straf de ernst van het delict onvoldoende tot uitdrukking zou brengen. Volgens de rechtbank gaat het mede gelet op de zeer hoge leeftijd van de slachtoffers om een laffe en gewetenloze daad. De jongens lieten zich alleen leiden door financiële motieven en hebben zich niets aangetrokken van de gevolgen voor de slachtoffers. Bovendien is de 16-jarige jongen eerder veroordeeld voor een geweldsdelict. Ook de 15-jarige jongen is eerder veroordeeld voor een vermogens- en een geweldsdelict. Hij pleegde de woningoverval in zijn proeftijd en moet daarom nu nog een eerder voorwaardelijk opgelegde werkstraf van 20 uur uitvoeren.

Behandeltraject

De 15-jarige jongen is na zijn schorsing uit de voorlopige hechtenis begonnen met therapie waardoor het inmiddels wat beter met hem lijkt te gaan. De rechtbank wil deze positieve ontwikkeling niet doorkruisen door jeugddetentie op te leggen die langer is dan de tijd die hij in voorarrest heeft doorgebracht. De jongen krijgt daarom een deels voorwaardelijke detentie opgelegd en moet nu zijn therapie afmaken, aangevuld met een individueel behandeltraject. Hetzelfde geldt voor de 16-jarige jongen. Ook hij krijgt onvoorwaardelijke jeugddetentie gelijk aan zijn voorarrest. Hij moet daarnaast meewerken aan een gedragsinterventie. Ook komen beide jongens onder toezicht van de jeugdreclassering te staan.

 
Gelet op het feit dat het gaat om nog jonge jongens voor wie een veel lager strafmaximum geldt dan voor volwassenen, en de omstandigheid dat bij kinderen vooral gekeken wordt naar hun toekomst, blijven de vrijheidsbenemende straffen beperkt tot de tijd die zij reeds hebben uitgezeten. Daarnaast legt de rechtbank een voorwaardelijke detentie op als forse stok achter de deur.

Uitspraken

Meest gelezen berichten