Laden...

Kantonrechter zet streep door boetes voor Eritreeërs tijdens conferentie Veldhoven

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Kantonrechter zet streep door boetes voor Eritreeërs tijdens conferentie Veldhoven
's-Hertogenbosch, 12 april 2018

24 Eritreeërs die een boete opgelegd kregen voor het niet opvolgen van bevelen van politieagenten tijdens een demonstratie in Veldhoven vorig jaar, hoeven hun boete niet te betalen. De kantonrechter van de rechtbank Oost-Brabant vernietigde vandaag alle strafbeschikkingen.

De Eritreeërs verzamelden zich op 13 april 2017 bij een conferentiecentrum in Veldhoven waar een bijeenkomst zou zijn van de politieke beweging YPFDJ uit hun land. Samen met ruim 100 andere politieke vluchtelingen demonstreerden de 24 mannen tegen de aanwezigheid van de leden van die politieke beweging. De burgemeester van Veldhoven had geen toestemming verleend voor de demonstratie en moest hierover op 13 april in de loop van de dag nog een besluit nemen. Omdat alles aanvankelijk rustig verliep, werd de situatie in afwachting van die beslissing gedoogd. Toen er bussen met leden van de YPFDJ bij het conferentiecentrum arriveerden, ontstond er binnen de grote groep demonstranten echter een spanning. Kort daarop werd de groep agressief naar de aanwezige politieagenten en congresgangers. De agenten gaven de demonstranten daarom meerdere keren, in verschillende talen, met hulp van een megafoon en in gebaren het bevel om weg te gaan. Omdat hier geen gehoor aan werd gegeven, werden alle demonstranten aangehouden en met bussen naar het politiebureau gebracht. Dit verliep op rustige wijze en zonder incidenten.

De meeste demonstranten kregen uiteindelijk van het Openbaar Ministerie een geldboete opgelegd voor het tijdens de demonstratie niet opvolgen van een bevel van de politieagenten. De 24 verdachten legden zich hier niet bij neer en stapten naar de kantonrechter. Tijdens de zitting op 30 maart jl. vroeg de officier van justitie uiteindelijk om de verdachten vrij te spreken omdat in dit geval de Wet openbare manifestaties van toepassing is. De kantonrechter is van oordeel dat bewezen kan worden dat de 24 mannen het bevel van de politieagenten niet opgevolgd hebben, maar dat levert geen strafbare gedraging op omdat er sprake is van een manifestatie en daarom de burgemeester een besluit tot beëindiging had moeten nemen. In dit geval namen de agenten – om de openbare orde te beschermen en verdere wanordelijkheden te voorkomen – het besluit op grond van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van de gemeente Veldhoven, maar deze APV staat dat niet toe. De kantonrechter ontslaat de 24 mannen daarom van alle rechtsvervolging en vernietigt de eerder opgelegde strafbeschikkingen. Dit betekent dat de mannen de boetes niet hoeven te betalen.

Uitspraak