Kunstwerk De Aardappeleters mag in Nuenen komen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Kunstwerk De Aardappeleters mag in Nuenen komen
's-Hertogenbosch, 13 augustus 2015

Een kunstwerk dat gebaseerd is op De Aardappeleters van Van Gogh mag worden geplaatst in het centrum van de gemeente Nuenen. Dat is het gevolg van de mondelinge uitspraak van de bestuursrechter van de rechtbank Oost-Brabant vandaag.

De gemeente Nuenen had op 19 mei 2015 een vergunning verleend voor het plaatsen van een beeld over De Aardappeleters. Enkele inwoners waren het hiermee oneens, omdat het als kunstwerk gepresenteerde object afbreuk doet aan de intentie van Vincent van Gogh, de maker van het schilderij De Aardappeleters. Dit als meesterwerk erkende schilderstuk laat zich niet evenaren door bronswerk. Ook wilden ze niet dat het beeld in het park in het centrum van Nuenen geplaatst zou worden. Ze vroegen de bestuursrechter daarom een voorlopige voorziening te treffen.

Als eerste moet de bestuursrechter beoordelen of iemand belanghebbende is en dus of hij bezwaar kan maken en daarom een verzoek om voorlopige voorziening kan indienen. Tijdens de zitting van vanmiddag kwam onder meer aan de orde dat de twee inwoners op ongeveer 1 kilometer en 2,5 kilometer van de beoogde plaats van het kunstwerk wonen. Het beeld zou niet vanuit de woningen te zien zijn en volgens de bestuursrechter zijn er voor de inwoners geen ruimtelijke relevante gevolgen. Volgens de bestuursrechter is een louter subjectief gevoel van betrokkenheid, hoe sterk ook, onvoldoende om een persoonlijk belang te hebben.

Het bezwaar van de twee inwoners wordt niet-ontvankelijk verklaard, omdat ze geen belanghebbende zijn. Dat betekent dat de bestuursrechter geen reden ziet voor het treffen van een voorlopige voorziening en niet toekomt aan een inhoudelijke beoordeling over deze zaak.

Uitspraken

Meest gelezen berichten