Laden...

Leden criminele bende veroordeeld voor diefstal van auto's

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Leden criminele bende veroordeeld voor diefstal van auto's
's-Hertogenbosch, 11 februari 2020

De rechtbank Oost-Brabant veroordeelt een 26-jarige man uit Ammerzoden tot een gevangenisstraf van 36 maanden, waarvan 12 maanden voorwaardelijk. Hij was de leider van een criminele organisatie die zich bezighield met diefstal van auto’s. Een 35-jarige man uit Rosmalen krijgt 20 maanden celstraf voor zijn aandeel. Een 36-jarige man uit ’s-Hertogenbosch is veroordeeld tot 16 maanden cel, waarvan 12 maanden voorwaardelijk, en de maximale taakstraf van 240 uur. De rechtbank legde ook 3 andere verdachten straffen op voor hun incidentele betrokkenheid bij de illegale praktijken. Een zevende verdachte werd vrijgesproken.

De man uit Ammerzoden haalde in januari 2019 in een paar weken tijd een flink aantal Volkswagens weg en reed ze onder escorte van de man uit Rosmalen naar een loods in Vinkel. Die man was ook betrokken bij ten minste 2 van de diefstallen. Hij beschikte bovendien over een zogeheten jammer, die ervoor zorgt dat mobiele telefoons, GPS-signalen, elektronische autostoelen of anti-autodiefstalsystemen niet meer werken. Ook had hij voorwerpen in bezit om sleutels te kunnen ‘knippen’. De 36-jarige Bosschenaar was telkens in de loods om de gestolen auto’s te demonteren; de andere 2 verdachten hielpen hem daarbij. De rechtbank oordeelt dat er sprake was van een intensieve, duurzame en gestructureerde samenwerking tussen deze 3 verdachten.

De andere verdachten, 3 mannen uit ’s-Hertogenbosch (28, 34 en 48 jaar) waren incidenteel betrokken bij deze illegale praktijken. Zij maakten geen deel uit van de organisatie. De jongste verdachte krijgt 12 maanden cel voor 2 autodiefstallen, diefstal van auto-onderdelen en het schuldwitwassen van een auto. De 34-jarige man gaat 9 maanden de cel in voor schuldheling van een auto en auto-onderdelen en een woninginbraak. Ook haalde hij goederen uit een auto die in beslag was genomen. De 48-jarige man krijgt 8 maanden cel voor diefstal van auto-onderdelen, heling van een auto en verboden wapenbezit.

Geen vergoeding voor verzekeringsmaatschappijen

De schade die de eigenaren van de auto’s leden door de diefstallen, is grotendeels door verzekeringsmaatschappijen vergoed. Deze verzekeraars wilden de uitbetaalde bedragen via deze strafzaak verhalen op de verdachten. De rechtbank verklaarde deze eisen niet-ontvankelijk, omdat vorderingen van verzekeringsmaatschappijen niet bedoeld zijn voor het strafrecht. De rechtbank beslist dat de verdachten wel de schade moeten vergoeden aan een aantal slachtoffers van de diefstallen.

Uitspraken