Laden...

Maandenlange celstraffen oplichting en verduistering goede-doelenstichtingen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Maandenlange celstraffen oplichting en verduistering goede-doelenstichtingen
's-Hertogenbosch, 28 september 2018

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 60-jarige man uit Oosterhout veroordeeld tot een celstraf van 30 maanden, waarvan 10 maanden voorwaardelijk, voor oplichting en verduistering van geld van goede doelen. Een 69-jarige man uit ’s-Hertogenbosch krijgt voor zijn aandeel een celstraf van 12 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Ook krijgen ze een beroepsverbod van respectievelijk 5 en 2 jaar. Het bedrijf van de Bosschenaar dat de verduistering en valsheid in geschrift mogelijk maakte, moet een boete van 150.000 euro betalen.

De man uit Oosterhout was vooraanstaand fiscalist en bestuursvoorzitter van 4 goede-doelenstichtingen. De Bosschenaar was secretaris/penningmeester. Ze zouden tussen 2007 en 2012 geld van de 4 stichtingen hebben verduisterd. Het bedrag dat de verdachten hebben buitgemaakt, is op basis van het dossier slechts bij benadering te bepalen. In de bewuste periode werd 24 miljoen euro door de stichtingen besteed. De helft daarvan ging op aan kosten. Welke werkzaamheden van de verdachten daar tegenover stonden, is vanwege de vage algemene omschrijvingen niet op te maken uit de facturen en urenverantwoording. Op basis van het dossier gaat de rechtbank ervan uit dat de man uit Oosterhout bij ongeveer 67 à 75 procent van de door hem ingediende declaraties geld verduisterde. De Bosschenaar zou dit bij ongeveer 44 procent van de door hem gedeclareerde bedragen hebben gedaan. Volgens de rechtbank heeft de man uit Oosterhout daarnaast onterecht de ANBI-status aangevraagd voor de stichtingen, waardoor zij fiscale voordelen genoten.

Foto ter illustratie

Bij het bepalen van de straf weegt de rechtbank onder meer mee dat de mannen uit winstbejag handelden en zich in die zin weinig aantrokken van de belangen van de goede doelen. Ze hebben ernstig misbruik gemaakt van het vertrouwen van de personen die hun vermogen toevertrouwden aan de stichtingen. Tenslotte houdt de rechtbank er in het geval van de Bosschenaar rekening mee dat hij als enig aandeelhouder van het bedrijf ook financieel getroffen is door de geldboete waartoe het bedrijf vandaag wordt veroordeeld.

Uitspraken