Man cel in voor bezit geneesmiddelen en witwassen, zaak vrouw heropend

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Man cel in voor bezit geneesmiddelen en witwassen, zaak vrouw heropend
's-Hertogenbosch, 14 augustus 2017

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 64-jarige man uit Eindhoven veroordeeld voor bezit van illegale geneesmiddelen, cocaïne en witwassen. Hij krijgt een gevangenisstraf van 12 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Ook moet hij 38.608,25 euro crimineel geld aan de Staat betalen. In de zaak van zijn 64-jarige partner doet de rechtbank vandaag geen uitspraak, deze zaak wordt heropend.

De politie viel in april vorig jaar de woning van het echtpaar binnen en vond daar duizenden tabletten Kamagra, een behandelmiddel voor erectiestoornissen. Ook lag er zo'n 10 gram cocaïne in huis. De rechtbank oordeelt verder dat de man tussen januari 2014 en april 2016 geld heeft witgewassen. De man gaf in die periode minstens 38.608,25 euro méér uit dan hij zou moeten hebben gehad. Hij kon geen aannemelijke verklaring geven voor de herkomst van dit geld. De rechtbank oordeelt dat het niet anders kan dat het geld uit een misdrijf afkomstig was en dat hij dit moet hebben geweten. Hij moet dit bedrag aan de Staat betalen.

Zaak heropend

Volgens de officier van justitie was de partner van de man schuldig aan witwassen van hetzelfde bedrag en was zij betrokken bij het illegale bezit van de geneesmiddelen. De rechtbank oordeelt echter dat het onderzoek in deze zaak niet volledig is geweest. De vrouw verklaarde op de zitting 2 weken geleden over haar ontvangsten en uitgaven en onderbouwde dit met een aantal stukken. Dit is volgens de rechtbank een concrete, min of meer verifieerbare en niet op voorhand hoogst onwaarschijnlijke verklaring, die voldoende aanknopingspunten biedt voor een nader onderzoek door het Openbaar Ministerie. De rechtbank heropent het onderzoek daarvoor en schorst dit voor onbepaalde tijd.

Ernstige bedreiging gezondheid

De rechtbank weegt bij het bepalen van de straf mee dat de hoeveelheid aanwezige geneesmiddelen zo groot was, dat het gaat om een handelshoeveelheid. Het ongecontroleerd in voorraad hebben van dergelijke middelen, vormt een ernstige bedreiging voor de volksgezondheid. Het gebruik van deze geneesmiddelen kan immers fatale gevolgen hebben. Daarnaast leveren ook harddrugs als cocaïne grote gevaren op voor de gezondheid van de gebruikers. Verder ging het om een aanzienlijke periode dat de man zich schuldig maakte aan witwassen. Hij verhulde hiermee illegaal geld voor opsporingsautoriteiten. Dit vormt een bedreiging voor de legale economie en tast de integriteit van het financiële en economische verkeer ernstig aan. Een deel van de straf legt de rechtbank voorwaardelijk op om de man ervan te weerhouden opnieuw in de fout te gaan.

Uitspraken

Meest gelezen berichten