Man mag zijn woning in Boekel 6 maanden niet betreden

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Man mag zijn woning in Boekel 6 maanden niet betreden
's-Hertogenbosch, 14 november 2016

Een woning in Boekel mag voor 6 maanden gesloten worden nadat daar harddrugs werden gevonden. Dit besliste de voorzieningenrechter van de rechtbank Oost-Brabant vandaag.

De politie trof in juli van dit jaar poederresten (met 0,3 gram amfetamine), 4 milliliter GHB, ruim 13 gram amfetamine en 0,13 gram cocaïne aan in de woning in Boekel. De burgemeester besloot daarop in oktober om de woning voor 6 maanden te sluiten. De bewoner maakte hiertegen bezwaar en verzocht intussen aan de rechter om een voorlopige voorziening te treffen.

Volgens de bewoner heeft de burgemeester onvoldoende gemotiveerd waarom hij de woning mocht sluiten. De bewoner stelt dat het ging om een hoeveelheid drugs die moet worden gezien als een forse gebruikershoeveelheid. Hij vindt de sluitingstermijn van 6 maanden te zwaar; volgens hem treden omliggende gemeenten milder op. De burgemeester stelt dat er sprake is van een handelshoeveelheid drugs en wil met de sluiting de openbare orde en de rust in de omgeving herstellen. Ook wil hij de loop naar de woning eruit halen.

De voorzieningenrechter oordeelt dat het aannemelijk is dat de aangetroffen drugs waren bestemd voor de handel. In de auto van de bewoner trof de politie ook al 13 gram cocaïne en 800 gram amfetamine aan. Daarnaast maakten buurtbewoners melding van veelvuldig kortdurende bezoeken van personen aan de woning.
De rechter oordeelt dat de burgemeester mocht overgaan tot een sluiting. In het beleid van de gemeente staat namelijk dat het uitgangspunt is om eerst een waarschuwing of soortgelijke maatregel te treffen, maar dat hiervan in ernstige gevallen kan worden afgeweken. Volgens de voorzieningenrechter heeft de burgemeester – gelet op de ernst van de geconstateerde feiten – terecht geoordeeld dat sprake is van een ernstig geval. Ook de sluitingstermijn is niet disproportioneel.

Uitspraak

Meest gelezen berichten