Laden...

Man moet 325.000 euro criminele winst afstaan en krijgt cel voor doodsbedreiging en wapenbezit

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Man moet 325.000 euro criminele winst afstaan en krijgt cel voor doodsbedreiging en wapenbezit
's-Hertogenbosch, 26 februari 2020

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 30-jarige man uit Eindhoven veroordeeld tot een gevangenisstraf van 30 maanden. Hij bedreigde iemand met een automatisch vuurwapen, had meerdere vuurwapens in bezit en trof voorbereidingshandelingen voor hennepteelt. Naast de celstraf moet de man 325.000 euro criminele winst afstaan.

De verdachte was in juni jl. samen met 2 anderen in een woning in Eindhoven, waar op de bovenverdieping een hennepkwekerij zat. De bewoner die de verdieping verhuurde kreeg ruzie met de mannen over de huur. Op dat moment richtte onder meer de verdachte een automatisch vuurwapen op het hoofd van de bewoner en werd er gezegd dat hij ‘rustig aan moest doen, anders zou hij worden neergeschoten’.
De politie hield de verdachte 3 dagen later aan en trof in zijn woning een automatisch vuurwapen en een pistool, een patroonhouder en patronen aan. Ook lagen er voorwerpen en stoffen in de woning waarvan de verdachte wist dat die bestemd waren voor de teelt van hennep. Dit ging om onder meer transformators, lampen, verpakkingsmateriaal en gereedschap voor het werken met elektriciteit.

Vrijspraak witwassen en hennepteelt

De politie trof in de woning van de verdachte ook een blik en een schoenendoos aan met daarin contante geldbedragen van ruim 50.000 euro. Daarnaast had de verdachte bij zijn aanhouding een groot geldbedrag op zak. Volgens de officier van justitie wist de verdachte dat het om crimineel geld ging en probeerde hij dit te verbergen. De rechtbank oordeelt dat hiervoor geen bewijs is geleverd en spreekt hem daarom vrij.
Volgens de officier van justitie teelde de verdachte tussen 11 en 31 juli jl. hennep en tapte hij illegaal elektriciteit af. De rechtbank moet de verdachte ook hiervoor vrijspreken. Hij zit namelijk sinds zijn aanhouding op 6 juni jl. in voorlopige hechtenis en kan in de tenlastegelegde periode dus geen bemoeienis hebben gehad met de kwekerijen.

325.000 euro ontneming

Ondanks de vrijspraak voor de teelt van hennep stelt de rechtbank vast dat er aanwijzingen zijn dat de verdachte zich vóór zijn aanhouding wel bezighield met die hennepkwekerijen. Er werden onder meer sleutels van kwekerijen in Eindhoven en Helmond bij hem aangetroffen. Ook wijzen de huurders van de panden hem aan als de persoon die de kwekerijen exploiteerde. De rechtbank oordeelt op basis hiervan dat de verdachte crimineel voordeel heeft gehaald uit de hennepteelt. Hij moet daarom ruim 325.000 euro aan de Staat betalen.

Levensbedreigend gevaar

Een bedreiging zoals in dit geval en het bezit van vuurwapens en munitie veroorzaakt veel maatschappelijke onrust en zorgt voor angstige en onveilige gevoelens onder burgers. De verdachte riep met zijn daad welbewust een groot en levensbedreigend gevaar voor het slachtoffer in het leven. Hij trok zich hier echter niets van aan.
Daarnaast trof hij voorbereidingshandelingen voor de teelt van hennep. Die drug kan gevaar opleveren voor de gezondheid van de gebruikers ervan. Het telen van hennep gaat bovendien vaak gepaard met andere, ook zware vormen van criminaliteit. Verder weegt de rechtbank bij het bepalen van de straf mee dat de verdachte eerder meerdere keren is veroordeeld voor drugsdelicten. Kennelijk is hij niet of onvoldoende bereid zijn criminele gedrag te veranderen. Al met al vindt de rechtbank een celstraf van 30 maanden op z’n plaats.

Uitspraken