Man naar psychiatrisch ziekenhuis na brandstichting nabij De Herdgang in Eindhoven

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Man naar psychiatrisch ziekenhuis na brandstichting nabij De Herdgang in Eindhoven
's-Hertogenbosch, 29 augustus 2017

Een 48-jarige Tilburger wordt een jaar verplicht in een psychiatrisch ziekenhuis geplaatst vanwege een brandstichting nabij PSV-sportcomplex De Herdgang. De man heeft een ziekelijke stoornis en is ontoerekeningsvatbaar verklaard. Dit besliste de rechtbank Oost-Brabant vandaag.

Op 19 augustus vorig jaar stichtte de man brand in een bosperceel aan de Achtseweg Zuid in Eindhoven. Hij stak daar op twee plaatsen een stapel kreupelhout in brand. Het hout vatte vuur en dat leverde gevaar op, met name voor het nabijgelegen sportcomplex.

In een rapportage van het Pieter Baan Centrum van vorige maand wordt geconcludeerd dat de verdachte lijdt aan een ernstige vorm van schizofrenie, een matige verstandelijke beperking heeft, en een neiging tot middelenmisbruik. De ziekelijke stoornis van zijn geestvermogens maakt hem volgens de psychiater en psycholoog die hem hebben onderzocht ontoerekeningsvatbaar. De keuzes en de gedragingen van de man tijdens de brandstichting zijn hierdoor sterk beïnvloed. De deskundigen adviseren de verdachte in een psychiatrisch ziekenhuis te plaatsen om hem langdurig klinisch te behandelen. Tijdens de zitting 2 weken geleden hebben de gedragsdeskundigen deze adviezen herhaald.

De rechtbank neemt de adviezen van het Pieter Baan Centrum over. Er is gevaar voor de algemene veiligheid en herhaling van de brandstichting. Daarom legt de rechtbank de verdachte de maatregel op dat hij in een psychiatrisch ziekenhuis wordt geplaatst. De rechtbank adviseert dat dit gebeurt in een instelling die is toegerust voor de behandeling van zijn stoornissen en waar de verdachte beschermd kan wonen.

Uitspraak

Meest gelezen berichten