Man uit Oss krijgt celstraf voor slaan met ijzeren pijp tegen hoofd van buurman

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Man uit Oss krijgt celstraf voor slaan met ijzeren pijp tegen hoofd van buurman
's-Hertogenbosch, 09 mei 2016

Een 55-jarige man uit Oss is veroordeeld voor de mishandeling van een buurtgenoot en omdat hij geprobeerd heeft die man zwaar lichamelijk letsel toe te brengen. De rechtbank Oost-Brabant legt hem 173 dagen gevangenisstraf op, waarvan 60 dagen voorwaardelijk. Een tweede verdachte is vrijgesproken.

In januari van dit jaar raakte de 55-jarige man betrokken bij een handgemeen met een echtpaar dat bij hem in de straat in Oss woont. De aanleiding van de vechtpartij is niet vast te stellen. Wel blijkt uit verklaringen van getuigen dat de verdachte op enig moment is weggelopen, een ijzeren pijp heeft gepakt, daarmee is teruggelopen en vervolgens de man met die pijp tegen het hoofd en lichaam heeft geslagen. Dit wordt ook ondersteund door het letsel van het slachtoffer; een bloedende hoofdwond en een kneuzing van zijn onderarm. Bij de vechtpartij was ook een tweede verdachte betrokken, een 42-jarige man uit de buurt.

Geen poging doodslag

De rechtbank spreekt de verdachte vrij van een poging tot doodslag. Er blijft namelijk onduidelijkheid bestaan over de wijze waarop, de kracht waarmee en het aantal keren dat hij slachtoffer met de ijzeren pijp op en tegen zijn hoofd raakte. De rechtbank acht wel bewezen dat de verdachte het slachtoffer zwaar lichamelijk letsel wilde toebrengen en dat hij de man heeft mishandeld door hem met de ijzeren pijp te slaan. Er zijn geen bewijzen die ondersteunen dat de verdachte de vrouw heeft mishandeld, daarom spreekt de rechtbank hem vrij van dit deel van de tenlastelegging.

Vrijspraak medeverdachte

De rechtbank constateert dat de beide verdachten en het echtpaar tegenstrijdig over het incident verklaren. Omdat niet eenduidig en zonder gerede twijfel kan worden vastgesteld op welk moment de 42-jarige man bij de vechtpartij betrokken is geraakt en wat hij toen heeft gedaan, spreekt de rechtbank deze man vrij.

Onder invloed

Duidelijk is dat er een reeds jarenlang slepend conflict tussen de buren bestond. Het baart de rechtbank zorgen dat de verdachte tegen die achtergrond tot dit heftige geweld is overgegaan en dat hij daarbij al in de ochtend onder invloed van alcohol was. Omdat het incident ‘s morgens op straat plaatshad, moet dit grote onrust hebben veroorzaakt bij de buurtbewoners. De rechtbank rekent dit de verdachte zwaar aan. Anderzijds weegt de rechtbank mee dat het aannemelijk is dat het echtpaar een aandeel in het geheel heeft gehad en dat de verdachte ook zelf letsel heeft opgelopen. Gezien de onderliggende problematiek met de buren legt de rechtbank een deels voorwaardelijke celstraf op, om de verdachte ervan te weerhouden opnieuw strafbare feiten te plegen. Ook moet de man een schadevergoeding van 655,51 euro betalen aan het slachtoffer.

Uitspraken

Meest gelezen berichten