Man veroordeeld voor behulpzaam zijn bij doodslag, poging zware mishandeling en gijzeling

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Man veroordeeld voor behulpzaam zijn bij doodslag, poging zware mishandeling en gijzeling
's-Hertogenbosch, 07 oktober 2016

Een 42-jarige man is medeplichtig aan doodslag op een man door onbekend gebleven daders. Ook was hij de daders behulpzaam bij een poging tot zware mishandeling van een ander slachtoffer en gijzeling van beide mannen. Daarnaast is hij schuldig aan diefstal van de auto van een van de slachtoffers en had hij een vals rijbewijs in zijn bezit. De rechtbank Oost-Brabant veroordeelt de man tot 5 jaar celstraf.

De slachtoffers gingen op 11 november 2014 naar een recreatiewoning in Meijel. De verdachte huurde deze woning sinds medio 2014, maar was op dat moment zelf niet aanwezig. Vrijwel direct na binnenkomst werden de slachtoffers belaagd door 2 onbekend gebleven personen. De daders beschikten over handboeien, een stroomstootwapen en slagvoorwerpen. Een dag later trof de politie één van de slachtoffers zwaar gewond aan op straat in Geldrop. De man overleed op 13 november 2014 als gevolg van de mishandelingen door de onbekend gebleven daders. Zij hebben zulk ernstig geweld tegen de man gebruikt, met name door krachtig tegen zijn hoofd te slaan, dat de rechtbank hun handelingen kwalificeert als doodslag. De andere man raakte door het geweld gewond.

Aandeel van de verdachte

De onbekende daders en de slachtoffers zijn bekenden van de verdachte. Hij wist dat er sprake was van een conflict. De verdachte had de daders zijn woning laten zien en hen verteld dat hij in de avond van 11 november 2014 niet thuis zou zijn.
De rechtbank acht niet bewezen dat het de verdachte was die de slachtoffers in de woning in Meijel heeft mishandeld. Wel acht de rechtbank hem medeplichtig. De verdachte kwam in de nacht van 12 november 2014 thuis en zag dat de daders de slachtoffers mishandelden. Hij is getuige geweest van telefoongesprekken over de verkrijging van losgeld en liet de daders zijn telefoon voor de onderhandelingen over het betalen van dit losgeld gebruiken. Ook was het de verdachte die in de vroege ochtend van 12 november 2014 de slachtoffers wegbracht. Terwijl hij wist dat één van de slachtoffers ernstig gewond was, liet hij het slachtoffer in hulpbehoevende toestand in Geldrop achter zonder medische hulp in te roepen. Vervolgens is hij teruggereden naar Meijel om het andere slachtoffer op te halen en naar Eindhoven te brengen met de gestolen auto van het eerste slachtoffer. Deze auto heeft hij te koop aangeboden bij een autoverkoper. Bij zijn aanhouding had verdachte een vals rijbewijs bij zich.

Straf voor medeplichtigheid

De rechtbank rekent het de verdachte zeer zwaar aan dat hij niets heeft ondernomen om de daders van het geweld en de gijzeling tegen te houden. Ook heeft hij een levensbedreigend gewonde persoon aan zijn lot overgelaten en zich niet om hem bekommerd, terwijl hij in staat was -desnoods anoniem- alarm of hulpdiensten in te roepen. Ook weegt de rechtbank zeer zwaar mee dat hij geen namen van de onbekend gebleven daders heeft willen noemen.

De rechtbank veroordeelt de verdachte naast de celstraf ook tot het betalen van een schadevergoeding voor de begrafeniskosten van ruim 2.400 euro aan de nabestaanden van het slachtoffer.

Uitspraken

Meest gelezen berichten