Man veroordeeld voor dodelijk ongeval op A50

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Man veroordeeld voor dodelijk ongeval op A50
's-Hertogenbosch, 10 februari 2015

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 45-jarige man uit Son en Breugel veroordeeld tot een taakstraf van 180 uur en een rijontzegging van een jaar, waarvan zes maanden voorwaardelijk. De man veroorzaakte een ongeval op de snelweg A50 waarbij een 26-jarige vrouw om het leven kwam.

De man reed in maart 2014 met zijn auto achterop een andere auto, die aan het eind van een file op de A50 bij Nistelrode stond. De man verklaarde dat hij met 120 kilometer per uur reed en niet heeft geremd omdat hij de file niet had opgemerkt. De bestuurster van de andere auto overleed later die dag aan haar verwondingen.

De rechtbank komt tot de conclusie dat de man vrij zicht had op de weg over een langere periode en afstand. Bovendien voerden de laatste vier voertuigen in de file alarmverlichting en was een van die voertuigen een grote en goed zichtbare trekker met oplegger. Dat de man desondanks niet afremde wordt door de officier van justitie en de rechtbank gekwalificeerd als aanmerkelijk onoplettend verkeersgedrag. Dat betekent dat het verkeersongeval strafrechtelijk aan de man te verwijten is.

Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank er rekening mee dat de vrouw, die nog vol plannen en in de kracht van haar leven was, in één klap uit het leven is weggerukt. Daarmee heeft de man de nabestaanden van het slachtoffer een onbeschrijflijk en onherstelbaar leed aangedaan. De rechtbank weegt daarnaast mee dat de man de ernst van het door hem aangedane leed inziet. Hij heeft via derden contact met de nabestaanden gezocht. Vanwege de ernst van het feit vindt de rechtbank - anders dan de verdediging – dat naast de taakstraf een deels onvoorwaardelijke rijontzegging op zijn plaats is. Dat de man hierdoor mogelijk problemen zal ondervinden op zijn werk, maakt dat niet anders.

Meest gelezen berichten