Man veroordeeld voor poging doodslag in uitgaansgebied Eindhoven

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Man veroordeeld voor poging doodslag in uitgaansgebied Eindhoven
's-Hertogenbosch, 29 maart 2016

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 22-jarige man uit Eindhoven veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Hij maakte zich schuldig aan een poging tot doodslag.

De verdachte viel op een vrijdagnacht in december 2015 samen met een vriend een man lastig die aan het pinnen was in het uitgaansgebied van Eindhoven. Dit liep uit op een worsteling, waarbij de verdachte en die vriend de pinnende man op de grond duwden. De verdachte schopte vervolgens 4 of 5 keer hard tegen het hoofd van de man. Volgens de rechtbank had het slachtoffer als gevolg van dit geweld kunnen overlijden. De verdachte aanvaardde dit risico. De rechtbank veroordeelt de verdachte daarom voor een poging tot doodslag. Aan het verhaal dat de verdachte zichzelf en zijn vriend moest verdedigen, hecht de rechtbank geen geloof.

Bij het bepalen van de straf weegt de rechtbank mee dat de verdachte door zijn handelen op haast achteloze wijze blijk gaf van zijn kennelijke gebrek aan respect voor het leven van zijn medemens. De gebeurtenissen hebben een grote impact gehad op het slachtoffer. Daarnaast veroorzaakt een dergelijk delict grote maatschappelijke onrust en draagt het bij aan een angstig en onveilig gevoel. De verdachte was tijdens het delict onder invloed van alcohol en wist dat dit een negatieve werking op zijn gedrag had. Hij onderschat de ontremmende werking van het alcoholgebruik op zijn gedrag. 
De rechtbank legt een deel van de gevangenisstraf voorwaardelijk op, om de verdachte ervan te weerhouden opnieuw strafbare feiten te plegen. Aan deze voorwaardelijke straf koppelt de rechtbank een aantal bijzondere voorwaarden. Zo moet de man onder meer deelnemen aan een gedragstraining en krijgt hij een meldplicht bij de verslavingsreclassering.

Uitspraken

Meest gelezen berichten