Laden...

Man veroordeeld voor (poging) gewapende overvallen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Man veroordeeld voor (poging) gewapende overvallen
's-Hertogenbosch, 18 oktober 2016

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 55-jarige Eindhovenaar veroordeeld tot een gevangenisstraf van 7 jaar voor een gewapende overval, een poging daartoe en een strafbare voorbereiding daarvan. Ook is hij veroordeeld voor opzetheling van een auto en diefstal van benzine.

De man pleegde samen met een ander in januari van dit jaar een gewapende overval op een supermarkt in Nuenen. Diezelfde maand probeerde hij het opnieuw bij een supermarkt in Bakel. Bij een supermarkt in Son bleef het bij het plannen van een overval. Steeds waren het winkels van dezelfde keten. De verdachte had een planmatige aanpak. Dat blijkt volgens de rechtbank onder meer uit de voorverkenningen die hij deed, het gebruik van gestolen en door anderen gehuurde auto’s, de vermommingen en de nieuwe merkloze schoenen die de man gebruikte. De verdachte en zijn compagnon hebben medewerkers met een vuurwapen bedreigd en gebruikten ook dreigende taal. Een medewerker die probeerde te vluchten, is tegen de grond geslagen. Ook hadden  de verdachte en zijn mededader naar de geplande overval in Son een doorgeladen pistool meegenomen.

Zwaardere straf

Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank onder meer meegewogen dat de wijze waarop de feiten zijn begaan, blijk geeft van een ernstig gewetenloos handelen. De verdachte was alleen gericht op financieel gewin. Daarnaast speelt ook de proceshouding van de verdachte een rol. De rechtbank heeft geen enkel zicht kunnen krijgen op verzachtende omstandigheden, zoals mededogen met de slachtoffers. Daarbij komt dat de verdachte in het verleden is veroordeeld tot aanzienlijke gevangenisstraffen en dat maakt dat naar het oordeel van de rechtbank alleen een vrijheidsbenemende straf van lange duur in aanmerking komt. De rechtbank legt een zwaardere straf op dan de officier van justitie vorderde, omdat de rechtbank de geëiste straf onvoldoende recht vindt doen aan de aard en de ernst van de feiten.

Uitspraken