Laden...

Man veroordeeld voor verkeersovertreding met fatale afloop in Reek

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Man veroordeeld voor verkeersovertreding met fatale afloop in Reek
's-Hertogenbosch, 03 september 2019

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 64-jarige man uit Uden veroordeeld voor een verkeersovertreding met fatale afloop. De man lette niet goed op en botste op een tegemoetkomende auto. De Udenaar krijgt een taakstraf van 180 uur en een rijontzegging van 12 maanden waarvan 6 maanden voorwaardelijk.

De man reed in zijn auto in januari 2019 in Reek op de Provinciale Weg Zuid. Het gaat om een rechte tweebaansweg die is voorzien van dubbele doorgetrokken strepen. De man week uit naar links en botste op een tegenligger. De bestuurder van de andere auto overleed op de plaats van het ongeval aan zijn verwondingen.

Verantwoordelijkheid rijgedrag

De rechtbank stelt vast dat de verdachte een aantal seconden niet naar voren heeft gekeken en dus niet op de weg heeft gelet. Hij reed over de dubbele doorgetrokken streep en kwam op de verkeerde weghelft terecht. Volgens de rechtbank reed de man daarmee aanmerkelijk onvoorzichtig en onoplettend.
Een van de belangrijkste taken en verantwoordelijkheden van een bestuurder is om zijn auto op de eigen weghelft te houden. Het handelen van de man is volgens de rechtbank niet aan te merken als een kort moment van onoplettendheid, zoals de advocaat van de man aangaf. Hij had immers secondenlang zijn aandacht niet op de weg en niet op het besturen van zijn auto. Dat hij dacht dat hij de autopilot van zijn Tesla had aangezet en daarop dacht te kunnen vertrouwen, maakt dat niet anders. De man is en blijft verantwoordelijk voor zijn rijgedrag.
Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank er rekening mee dat het aan de schuld van de verdachte te wijten is dat het verkeersongeval ontstond waarna de man is overleden. Aan de nabestaanden van het slachtoffer is onomkeerbaar leed toegebracht; zij zullen verder moeten zonder hem. Geen enkele straf zal dat leed kunnen verzachten.
Daarnaast weegt mee dat de verdachte al vele jaren vele kilometers per jaar rijdt voor zijn werk en een blanco strafblad heeft. Ook weegt de rechtbank mee dat de verdachte direct na het ongeval verantwoordelijkheid nam, de schuld van het ongeval op zich heeft genomen en oprecht berouw heeft getoond.

Uitspraak