Man veroordeeld voor veroorzaken verkeersongeval Erp

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Man veroordeeld voor veroorzaken verkeersongeval Erp
's-Hertogenbosch , 18 september 2015

De rechtbank Oost-Brabant heeft vandaag een 19-jarige man uit Beek en Donk veroordeeld tot een taakstraf van 90 uur en een voorwaardelijke rijontzegging van 9 maanden. De man veroorzaakte een verkeersongeval waarbij een motorrijdster zwaar gewond raakte.

De man naderde in april vorig jaar een kruispunt op de N279 ter hoogte van Erp en reed daar met zijn auto op een motor die vóór hem reed. De motorrijdster liep daarbij een gebroken ruggenwervel op.
Volgens de man zag hij bij het naderen van het kruispunt dat zijn iPad van de passagiersstoel was gegleden. Hij verklaarde dat het verkeerslicht nog op groen stond en hij voldoende afstand had tot de motor die vóór hem reed. Toen hij de iPad wilde oprapen, zag de man niet dat de motorrijdster afremde omdat het verkeerslicht volgens haar inmiddels op oranje was gesprongen.
 
De rechtbank oordeelt dat de man aanmerkelijk onoplettend en onvoorzichtig handelde en dat het ongeval door zijn schuld is ontstaan. De verdachte hield zijn blik niet voortdurend op de weg. Toen hij de iPad wilde oprapen, kon hij immers niet zien wat er op de weg gebeurde. Hij maakte daarnaast een grove inschattingsfout door te stellen dat de afstand tussen hem en de motor meer dan voldoende was en ging er vanuit dat het verkeerslicht op groen zou blijven staan, zonder te kunnen onderbouwen waarop hij die stelling baseert.
 
Bij het bepalen van de straf weegt de rechtbank mee dat de man het slachtoffer en haar partner veel leed heeft aangedaan. De gevolgen van het ongeval werken nog steeds door. De officier van justitie eiste een taakstraf van 120 uur en een rijontzegging van 9 maanden. De rechtbank komt tot een lagere straf, onder meer omdat in het voordeel van de man meeweegt dat hij oprecht spijt betuigde voor wat hij heeft aangericht en de ernst daarvan inziet. Het pleit voor hem dat hij verantwoordelijkheid, ook in de richting van het slachtoffer, heeft genomen. Bovendien is de man niet eerder veroordeeld voor verkeersmisdrijven.

Uitspraken

Meest gelezen berichten