Man veroordeeld voor verwaarlozen 73 honden en bezit verboden wapens

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Man veroordeeld voor verwaarlozen 73 honden en bezit verboden wapens
's-Hertogenbosch, 03 oktober 2016

De rechtbank Oost-Brabant heeft vandaag een 57-jarige man uit Eersel veroordeeld omdat hij onvoldoende zorgde voor 73 honden en verboden wapens in bezit had. De man krijgt de maximale taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 maanden.

De verdachte zou de honden van zijn moeder verzorgen nadat zij werd opgenomen in een verzorgingstehuis. Hij gaf de dieren van 1 tot en met 21 januari 2014 echter onvoldoende juist voedsel en te weinig schoon en vers drinkwater. De honden zaten bovendien in ongeschikte en onhygiënische ruimtes en ze kregen onvoldoende medische zorg. De politie trof tijdens de inval in de woning van de man ook een groot aantal wapens aan, waaronder een kogelgeweer, hagelgeweren, pepperspray en munitie.

Vrijspraak hennepkwekerij

Volgens de officier van justitie zou de verdachte hennepkwekerijen op zijn perceel hebben gehad en stal hij daarvoor stroom van een energieleverancier. De rechtbank spreekt hem hiervan echter vrij, omdat niet kan worden vastgesteld dat de man wist dat er hennepkwekerijen op zijn perceel aanwezig waren. Er is bij die kwekerijen geen enkel(e) naar hem te herleiden aanwijzing of voorwerp gevonden. De man verklaarde dat hij vaak van huis is en dat meerdere mensen zijn huissleutel hebben.

De rechtbank rekent het de man aan dat hij een zeer groot aantal honden de nodige verzorging onthield en veel illegale wapens in huis had. Hierbij maakt de rechtbank wel de kanttekening dat het gaat om oude wapens die kennelijk niet meer bestemd waren om te worden gebruikt. De rechtbank weegt verder mee dat de man een blanco strafblad heeft en de delicten pas ruim 2 jaar na dato op zitting zijn gebracht door de officier van justitie. Ook is de verdachte zelf financieel getroffen, omdat hij de kosten voor het elders onderbrengen en verzorgen van de honden aan de overheid moet terugbetalen.

Uitspraken

Meest gelezen berichten