Mannen cel in voor poging afpersing in centrum ’s-Hertogenbosch

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Mannen cel in voor poging afpersing in centrum ’s-Hertogenbosch
's-Hertogenbosch, 29 december 2017

Een 29-jarige man uit 's-Hertogenbosch is voor een poging tot afpersing met geweld op straat in het centrum van ’s-Hertogenbosch veroordeeld tot een gevangenisstraf van 18 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Een 31-jarige plaatsgenoot krijgt van de rechtbank Oost-Brabant voor zijn aandeel een celstraf van 10 maanden, waarvan 5 maanden voorwaardelijk.

De verdachten intimideerden en pestten in maart van dit jaar een man op het centraal station in 's-Hertogenbosch. Toen bleek dat het slachtoffer flink onder invloed van alcohol was en weinig weerstand bood, besloten de verdachten hem geld afhandig te maken. Ze leidden het slachtoffer naar een pinautomaat en dreigden het slachtoffer "kapot te maken" als hij hen geen geld zou geven. Het slachtoffer kreeg klappen in zijn gezicht en werd met een scherp voorwerp in zijn bovenbeen gestoken. Het slachtoffer wist bij de pinautomaat enkele politieagenten te waarschuwen. De beide verdachten waren toen bij hem en werden direct aangehouden.
De verdachten blijven ontkennen dat zij de man gestoken of geslagen hebben en dat zij probeerden hem geld afhandig te maken. De rechtbank oordeelt op basis van de bewijzen dat afpersing wel degelijk hun bedoeling is geweest. Uit het bewijs blijkt ook dat in ieder geval de 29-jarige verdachte geweld heeft gebruikt tegen het slachtoffer. De rechtbank betrekt daarbij dat deze verdachte bloed van het slachtoffer aan zijn handen had.

De oriëntatiepunten voor straatroof, waarbij een celstraf van 6 maanden het uitgangspunt is, zijn volgens de rechtbank in dit geval niet passend. De rechtbank acht, mede gezien het toegepaste geweld, een hogere straf op zijn plaats. Omdat niet vaststaat dat de 31-jarige verdachte ook fysiek geweld heeft gebruikt, krijgt hij een lagere straf dan de 29-jarige Bosschenaar.
De rechtbank legt op advies van de reclassering een deels voorwaardelijke celstraf op aan beide verdachten en koppelt daar een aantal bijzondere voorwaarden aan. Ze krijgen onder meer een meldplicht bij de reclassering en moeten meewerken aan een gedragsonderzoek. De 29-jarige verdachte mag bovendien geen drugs en alcohol gebruiken.
De rechtbank veroordeelt de verdachten daarnaast tot betaling van een schadevergoeding van in totaal ruim 1.900 euro aan het slachtoffer.

Uitspraken

Meest gelezen berichten