Mannen cel in voor voorbereiden productie amfetamine

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Mannen cel in voor voorbereiden productie amfetamine
's-Hertogenbosch, 28 april 2015

De rechtbank Oost-Brabant heeft zojuist een 40-jarige man uit Vessem veroordeeld tot een gevangenisstraf van negen maanden. De man maakte zich schuldig aan valsheid in geschrifte en trof voorbereidingshandelingen voor de productie van amfetamine. Voor betrokkenheid bij dat laatste delict krijgen een 45-jarige man uit Wintelre en een 53-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats celstraffen van zes maanden.

Ritten naar België

De 40-jarige en 45-jarige man gingen in april 2009 verschillende keren naar België om grote hoeveelheden mierenzuur te kopen. Deze stof kan worden gebruikt voor de productie van amfetamine. Ze namen het mierenzuur mee naar Nederland en eén van de partijen is later aangetroffen in een loods in Veldhoven. De 53-jarige man was de huurder van deze loods. In de loods werden grote hoeveelheden chemicaliën en voorwerpen aangetroffen, bestemd voor de productie van amfetamine. Ook zijn op filters van mondmaskers sporen van amfetamine gevonden. Volgens de rechtbank is hiermee voldoende komen vast te staan dat de vervoerde partijen mierenzuur bestemd waren om te gebruiken voor de productie van synthetische drugs.
De rechtbank spreekt een 44-jarige man uit Veldhoven vrij, omdat er onvoldoende bewijs is voor zijn betrokkenheid bij het delict.

Naast het verrichten van voorbereidingshandelingen voor het maken van amfetamine, pleegde de 40-jarige man valsheid in geschrifte. Hij maakte van 2007 tot en met 2010 structureel valse inkoopverklaringen op voor de inkoop en betaling van metaalafval.

Bedreiging volksgezondheid

De productie van amfetamine vormt een ernstige bedreiging van de volksgezondheid. Bovendien wordt chemisch afval vaak in de natuur gedumpt en leidt daar tot schade en risico’s voor mens en milieu. Ook bevordert de fabricage van en handel in deze drugs onder gebruikers het plegen van vermogensdelicten om hun gebruik te kunnen betalen. De rechtbank weegt bij het bepalen van de straffen in matigende zin onder meer mee dat niet is gebleken dat de drie mannen direct betrokken waren bij de daadwerkelijke productie en verspreiding van amfetamine.

Uitspraken

Meest gelezen berichten