Laden...

Mannen veroordeeld tot 15 jaar cel voor doodslag in 's-Hertogenbosch

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Mannen veroordeeld tot 15 jaar cel voor doodslag in 's-Hertogenbosch
's-Hertogenbosch, 29 mei 2019

De rechtbank Oost-Brabant heeft 2 dakloze mannen uit Polen (43 en 49 jaar) veroordeeld tot gevangenisstraffen van 15 jaar. Ze sloegen in ’s-Hertogenbosch een landgenoot dood en gooiden hem vervolgens in het water om te voorkomen dat hun daad werd ontdekt. Een andere 43-jarige Pool krijgt een celstraf van 4 maanden omdat hij de bankpas en telefoon van het reeds overleden slachtoffer heeft gestolen.

De 49-jarige verdachte kreeg in januari 2018 op een stadsstrand in ’s-Hertogenbosch – waar zij een slaapplaats hadden - ruzie met een Poolse man die dronken was en hem zou irriteren. De verdachte pakte een paaltje en sloeg het slachtoffer een paar keer tegen het hoofd. Ook de 43-jarige verdachte sloeg hem een paar keer met het paaltje. De verdachten legden het slachtoffer daarna op een zeil, sleepten hem een tijdje later naar de waterkant en gooiden hem in het water van de Dieze. Uit onderzoek is gebleken dat het slachtoffer al was overleden toen hij in het water werd gegooid.
De andere 43-jarige man doorzocht de kleding van het overleden slachtoffer toen die op het zeil lag en nam een telefoon en bankpas mee. De telefoon hield de verdachte zelf en de bankpas gaf hij later aan de 43-jarige hoofdverdachte, die hiermee regelmatig boodschappen ging doen.

Weerzinwekkend

De rechtbank houdt er bij het bepalen van de straffen rekening mee dat de hoofdverdachten het slachtoffer om het leven brachten, enkel en alleen omdat hij volgens hen vervelend zou zijn geweest. Ze hebben zijn lichaam vervolgens letterlijk in het water gedumpt. Hun handelen getuigt van een weerzinwekkend gebrek aan respect. Bovendien maakte de 43-jarige verdachte na de dood van het slachtoffer gewetenloos gebruik van de bankpas om in zijn eigen verslavingsbehoefte te voorzien. Mede hierdoor verkeerden de nabestaanden lange tijd in onzekerheid over het lot van hun geliefde. Het laatste teken van leven dateerde van 30 januari 2018. Omdat ze op zijn bankrekening daarna nog regelmatig activiteit zagen, hoopten ze dat het slachtoffer nog in leven was. Pas op 29 maart 2018 werd het lichaam van het slachtoffer geïdentificeerd. Bij de derde verdachte weegt de rechtbank zwaar mee dat hij een telefoon en bankpas wegnam bij een dode man. Hieruit blijkt weinig respect en grote onverschilligheid.
Al met al vindt de rechtbank dat langdurige vrijheidsbenemende straffen op z’n plaats zijn. Daarnaast moeten de hoofdverdachten schadevergoedingen betalen aan de nabestaanden van in totaal ruim 21.000 euro.

Uitspraken