Mannen veroordeeld voor openlijk geweld tijdens carnaval Asten

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Mannen veroordeeld voor openlijk geweld tijdens carnaval Asten
's-Hertogenbosch, 30 september 2016

De rechtbank Oost-Brabant heeft vandaag 4 mannen uit Asten (19, 20, 21 en 22 jaar) veroordeeld voor een reeks openlijke geweldplegingen op 6 februari 2016 tijdens carnaval in hun dorp. De verdachten pleegden de delicten in wisselende samenstelling en krijgen gevangenisstraffen uiteenlopend van 14 maanden, waarvan 8 maanden voorwaardelijk, tot een taakstraf van 80 uur.

De verdachten van 19, 21 en 22 jaar kregen op straat ruzie met een groep jonge mannen die carnaval hadden gevierd in Asten. Bij de vechtpartij werden 3 slachtoffers getrapt, geslagen, geduwd, vastgepakt en gespuugd. Eén van de slachtoffers werd door een ruit geduwd en liep daarbij een snee van zo’n 20 centimeter op in zijn hals. Daarbij scheurde zijn oor voor een groot deel af. Dankzij een operatie kon zijn oor gespaard worden. Wel zal het slachtoffer voor de rest van zijn leven getekend zijn door de littekens. De rechtbank kan niet vaststellen wie van de verdachten de fatale duw door de ruit heeft gegeven, maar omdat iedere verdachte een flink aandeel had in de openlijke geweldpleging, zijn ze allemaal medeverantwoordelijk voor het toegebrachte letsel.

Diezelfde nacht duwden, trapten en schopten de 19-jarige, 20-jarige en 22-jarige verdachten ook nog een ander slachtoffer. De 19-jarige en 21-jarige mannen zochten bovendien de confrontatie met een andere groep, waarbij werd geduwd en iemand bij de keel werd gepakt. Op 18 februari 2016 pleegde de jongste verdachte in een cafetaria voor de vierde keer in korte tijd openlijk geweld door aan iemand te trekken, hem op te tillen en te duwen.

Straffen

Volgens de rechtbank gaat het om laffe en gewelddadige delicten. De 19-jarige verdachte had hierin een prominente en gewelddadige rol. Bovendien is hij eerder veroordeeld. De man krijgt daarom een gevangenisstraf van 14 maanden, waarvan 8 maanden voorwaardelijk. De rechtbank koppelt als bijzondere voorwaarden aan de voorwaardelijke straf dat hij onder meer moet meewerken aan een intake bij een forensisch psychiatrische kliniek. Ook krijgt hij gedragstherapie en een contactverbod met het slachtoffer dat door de ruit werd geduwd. De man moet daarnaast een eerder door de politierechter voorwaardelijk opgelegde geldboete van 200 euro betalen.

De 22-jarige verdachte is veroordeeld tot een celstraf van 9 maanden, waarvan 4 maanden voorwaardelijk voor 2 openlijke geweldplegingen. Hij moet meewerken aan gedragstherapie en krijgt ook een contactverbod met het slachtoffer. De 21-jarige man krijgt voor zijn aandeel een celstraf van 6 maanden, waarvan 3 maanden voorwaardelijk en moet meewerken aan een intake bij een forensische zorginstelling en mag geen contact hebben met het slachtoffer.
De 20-jarige verdachte had een minder grote rol in het geheel. Bovendien gaf hij bij de politie direct openheid van zaken over de openlijke geweldpleging waarbij hij betrokken was. De man krijgt een taakstraf van 80 uur en moet daarnaast een werkstraf van 20 uur uitvoeren die eerder voorwaardelijk werd opgelegd door de kinderrechter.

De verdachten die het slachtoffer door de ruit duwden, moeten hem samen een totale schadevergoeding betalen van 9.739,21 euro. Een ander slachtoffer dat bij diezelfde openlijke geweldpleging betrokken was, krijgt in totaal 140 euro van de verdachten.

Uitspraken

Meest gelezen berichten