Laden...

Mannen vrijgesproken van woningoverval in Helmond na afspraak via Marktplaats

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Mannen vrijgesproken van woningoverval in Helmond na afspraak via Marktplaats
's-Hertogenbosch, 31 maart 2022

De rechtbank Oost-Brabant spreekt een 27-jarige man uit Beverwijk en twee mannen (26 en 28 jaar) uit IJmuiden vrij van een woningoverval in Helmond. Er is onvoldoende bewijs voor hun betrokkenheid bij het voorval. 

In februari 2019 reageerde een geïnteresseerde koper op een advertentie op Marktplaats waarin een Rolex-horloge te koop werd aangeboden. Hij maakte een afspraak om het horloge diezelfde dag te komen ophalen bij de verkoper in Helmond. Toen een vrouw de deur van de woning opendeed, werd er een vuurwapen op haar gericht en werd ze gedwongen het horloge af te geven. Een dag later werd het gestolen horloge door een 23-jarige man uit Arnhem te koop aangeboden bij een juwelier in Schiedam.

Volgens de officier van justitie was de man uit Beverwijk betrokken bij de woningoverval én bij het te koop aanbieden van het gestolen horloge.. Ook de 28-jarige man uit IJmuiden zou bij de overval betrokken zijn geweest. De verdachten ontkennen dit. De officier van justitie stelt dat er onvoldoende bewijs is dat de 26-jarige man uit IJmuiden betrokken was bij de woningoverval.

Onbetrouwbare verklaring

De rechtbank constateert dat er aanwijzingen zijn die erop kunnen duiden dat de mannen bij de woningoverval betrokken waren. Uit mastgegevens blijkt namelijk dat hun telefoons tijdens de overval aanwezig waren nabij de plaats delict. Ook is er een belastende verklaring van een medeverdachte, de Arnhemmer, die de mannen als daders aanwijst. De rechtbank schuift die verklaring echter opzij, omdat deze op onderdelen aantoonbaar onbetrouwbaar is. Daarnaast herkende de overvallen vrouw de mannen niet bij een meervoudige fotobewijsconfrontatie. 

Al met al is er volgens de rechtbank onvoldoende bewijs dat de verdachten daadwerkelijk bij de overval betrokken waren. Zij worden hiervan vrijgesproken. Dit geldt ook voor het medeplegen van opzetheling van de Beverwijkse man. Op beveiligingsbeelden is de verdachte te zien nabij de Arnhemmer, die kort daarop het gestolen horloge te koop aanbiedt bij een juwelier. Deze beelden alleen zijn echter onvoldoende bewijs voor een veroordeling. De rechtbank spreekt hem dan ook vrij van dit verwijt.
De man uit Arnhem wordt veroordeeld voor opzetheling van het horloge. De rechtbank legt hem een gevangenisstraf van 4 weken op.

Uitspraak