Laden...

Matroos overlijdt tijdens laden schip: geldboetes voor bedrijven

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Matroos overlijdt tijdens laden schip: geldboetes voor bedrijven
's-Hertogenbosch, 19 november 2019

De rechtbank Oost-Brabant heeft de beheerder van een containerschip en een dochterbedrijf dat bemanning levert, veroordeeld tot geldboetes van respectievelijk 85.000 en 50.000 euro. De bedrijven zorgden er onvoldoende voor dat werknemers aan boord veilig hun werk konden doen. Als gevolg daarvan overleed een matroos bij het laden van een schip.

In mei 2016 was een matroos bezig met het laden van een containerschip dat in de haven van Moerdijk lag aangemeerd. Bij die werkzaamheden kwam hij om het leven toen hij bekneld raakte tussen 2 containers.

Volgens de rechtbank hadden de beheerder van het schip en het bedrijf waar de matroos in dienst was, moeten zorgen dat hij veilig zijn werk kon doen. Op camerabeelden is te zien dat de matroos, net als andere bemanning van het schip, zich niet aan de aanwezige veiligheidsvoorschriften hield. Zo werden de zogeheten manbak en veiligheidslijnen niet of nauwelijks gebruikt, stond het personeel onder hangende containers of sprongen zij over gangpaden tussen containers. Er was dus sprake van een onveilige werkcultuur, waarbinnen onvoldoende toezicht werd uitgeoefend door de verantwoordelijken.

Foto ter illustratie

Bij het bepalen van de straffen houdt de rechtbank er rekening mee dat de bedrijven zich niet aan de veiligheidsbepalingen en –voorschriften hielden die in de Arbowet en in het Arbobesluit staan. De bedrijven zijn als werkgever verantwoordelijk voor de veiligheid en het welzijn van werknemers. Zij moeten passende en adequate maatregelen treffen om de arbeidslocatie veilig te maken. Dit lieten de bedrijven na. De beheerder van het schip krijgt een hogere geldboete, omdat dit bedrijf als houder van de veiligheidscertificaten invloed had op het invoeren en naleven van de werkinstructies en veiligheidsvoorschriften voor de bemanning van het schip.

Uitspraken