Laden...

Maximale taakstraf en rijontzegging voor veroorzaken dodelijk ongeval

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Maximale taakstraf en rijontzegging voor veroorzaken dodelijk ongeval
's-Hertogenbosch, 18 februari 2020

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 26-jarige man uit Litouwen veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur en een rijontzegging van 1 jaar. De man veroorzaakte een verkeersongeval in Eindhoven waarbij een man op een scootmobiel ernstig gewond raakte en uiteindelijk kwam te overlijden.

De verdachte reed in april vorig jaar op een bromfiets over een (brom-)fietspad en kwam op een kruising in aanrijding met een man op een scootmobiel. De bestuurder van de scootmobiel viel daardoor op de grond. Door de aanrijding liep hij letsel op waaraan hij 2 dagen later overleed. De rechtbank oordeelt dat de verdachte aanmerkelijk onvoorzichtig reed. Zo reed hij fors te hard bij het naderen van een onoverzichtelijke kruising en hield hij onvoldoende rechts op het (brom-)fietspad.

De rechtbank realiseert zich dat een strafoplegging het leed van de nabestaanden op geen enkele manier ongedaan kan maken. Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank aansluiting gezocht bij de binnen de rechtspraak ontwikkelde oriëntatiepunten; bij het veroorzaken van een dodelijk verkeersongeval door een aanmerkelijke verkeersfout is het uitgangspunt een taakstraf van 240 uur en een rijontzegging van 1 jaar. De rechtbank houdt er rekening mee dat de verdachte zal moeten leven met de wetenschap dat hij verantwoordelijk is voor de dood van het slachtoffer. Op de zitting is gebleken dat de verdachte zich hier terdege van bewust is. Alles afwegende vindt de rechtbank een straf conform de oriëntatiepunten (maximale taakstraf en 1 jaar rijontzegging) passend.

Uitspraak