Maximale taakstraf en voorwaardelijke celstraf voor wapenbezit

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Maximale taakstraf en voorwaardelijke celstraf voor wapenbezit
's-Hertogenbosch, 06 juni 2016

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 46-jarige man uit Oss veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden. De man had samen met anderen zware wapens in bezit.

De verdachte haalde begin 2012 in Rotterdam wapens op die hij naar een woning van een van de medeverdachten in Teeffelen bracht. De politie trof tijdens een inval 2 pistoolmitrailleurs, een machine- en een gaspistool, munitie, springstof met bijbehorende slagpijpjes en een geluiddemper voor een vuurwapen aan.

Vrijspraak mensenhandel

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) heeft de verdachte in datzelfde jaar een destijds 16-jarig meisje ertoe gebracht in de prostitutie te werken. Hij zou haar een aantal keer naar een klant hebben gebracht en vervulde volgens het OM ook een rol bij de financiële afwikkeling van haar werkzaamheden. De rechtbank spreekt de man vrij van medeplegen van mensenhandel. Hij bracht het meisje weliswaar eenmaal naar een klant, maar uit tapgesprekken blijkt dat hij geen zeggenschap had over de afdracht van het geld van de klant of over zijn eigen vergoeding van de benzinekosten. De man was bovendien niet op de hoogte van afspraken die vooraf met de klant waren gemaakt.

Verboden wapens

De rechtbank weegt bij het bepalen van de straf mee dat de man een groot aantal zware vuurwapens en springstof in zijn bezit had. Dit ongecontroleerde bezit van wapens verhoogt het risico op een levensbedreigend geweldsdelict. Bovendien is de verdachte vlak voor het huidige delict ook al veroordeeld voor een soortgelijk strafbaar feit. Anderzijds houdt de rechtbank er rekening mee dat de persoonlijke omstandigheden van de man inmiddels in positieve zin zijn veranderd. De rechtbank weegt ook mee dat er sprake is van een forse overschrijding van de redelijke termijn waarbinnen deze strafzaak door het OM op zitting is gebracht en acht daarom een taakstraf en een voorwaardelijke celstraf passend.

Uitspraken

Meest gelezen berichten