Laden...

Maximale taakstraf voorwaardelijke celstraf en rijontzegging voor dodelijk ongeluk

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Maximale taakstraf voorwaardelijke celstraf en rijontzegging voor dodelijk ongeluk
's-Hertogenbosch, 11 maart 2019

Een 27-jarige man uit Eindhoven is door de rechtbank Oost-Brabant veroordeeld tot een maximale taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 maanden. Ook mag hij 18 maanden geen motorvoertuigen besturen. De man veroorzaakte in april vorig jaar een dodelijk verkeersongeluk in Eindhoven.

De Eindhovenaar reed de bewuste dag met zijn auto op de Europalaan een fietser aan die de kruising overstak. De verdachte remde nog wel, maar kon een aanrijding niet voorkomen. Het slachtoffer overleed later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Uit het politieonderzoek blijkt dat de verdachte minstens 69 km/uur reed toen hij de kruising naderde. Ook werd uit dat onderzoek duidelijk dat hij zijn snelheid niet heeft geminderd. De rechtbank vindt dat de verdachte een ernstige verkeersfout maakte door zo’n 20 km/uur te hard te rijden en de kruising te naderen zonder af te remmen.

Volgens de officier van justitie zou de verdachte nog een verkeersfout hebben gemaakt. Hij zou namelijk vlak voor de kruising een andere auto hebben ingehaald om vervolgens over de strook voor linksafslaand verkeer naar de kruising te rijden en uiteindelijk toch de kruising rechtdoor over te steken. De verdachte ontkent dit. De remsporen op de plaats van het ongeval ondersteunen volgens de rechtbank zijn lezing. De sporen lopen namelijk recht over de weg en laten geen afbuiging zien. De rechtbank spreekt de man daarom vrij van dit verwijt.

De straf

De man reed volgens de rechtbank aanmerkelijk onvoorzichtig en onoplettend en is ernstig tekortgeschoten in zorgvuldig verkeersgedrag. Door zijn schuld heeft een aanrijding plaatsgehad waardoor een andere verkeersdeelnemer om het leven kwam. Dit heeft veel verdriet veroorzaakt bij de nabestaanden. Zij missen een dierbare partner en ouder. Dat de man oprecht berouw heeft en spijt heeft betuigd naar de nabestaanden, weegt in het voordeel van de man mee.

Volgens de officier van justitie kwam zijn eis om een maximale taakstraf van 240 uur op te leggen, min of meer tot stand in overleg met de nabestaanden. De rechtbank vindt dit een passende straf. Daarnaast krijgt de verdachte een voorwaardelijke celstraf van 3 maanden en een rijontzegging van 18 maanden, ondanks dat hij stelt dat hij zijn rijbewijs nodig heeft voor zijn werk. De rechtbank wil hem op deze wijze weerhouden van een nieuwe fout.

Uitspraak